Конкурсът на името на Христо Фотев се провежда за шести път

Конкурсът на името на Христо Фотев се провежда за шести път

Името на победителя в националния конкурс за поезия "Христо Фотев" ще бъде обявено на специална церемония тази вечер. Тя ще започне в 18.00 часа в Държавен куклен театър - Бургас.
В конкурса със свои произведения участваха 70 български поети, а творбите са издадени през последните две години. След прецизен подбор номинации за наградата получиха Александър Секулов, Александър Христов, Милка Стоянова, Петър Чухов и Пламен Дойнов.
Петимата автори бяха определени от жури в състав: Ваньо Вълчев - поет от Бургаската писателска общност, почетен гражданин на Бургас; Иван Гранитски от Съюза на българските писатели; Митко Новков от Сдружението на български писатели; Росен Друмев от Бургаската писателска общност и носител на наградата "Христо Фотев"; Веселин Пренеров - председател на Комисия по култура към Общински съвет - Бургас.
По традиция награденият автор получава пластика "Перо" от Съюза на българските писатели. Тя е дело на скулптора Валери Желязков.
Тази година журито учреди две съпътстващи награди - на авторите събрали най-много гласове след носителя на голямата награда.
Церемонията по награждаването ще бъде предшествана от спектакъла "И аз вървя срещу легендата за себе си" с участието на актьорите Стоян Памуков и Юри Ангелов от драматичен театър "Адриана Будевска" и наградените ученици от рецитаторския конкурс "Стиховете на Фотев".
Конкурсът, посветен на големия бургаски поет, се организира от Община Бургас, Съюза на българските писатели, Сдружението на български писатели, Министерството на културата и сдружение "Бургаска писателска общност".