Зам.-кметът по култура на Община Бургас Йорданка Ананиева откри 16-о издание на София филм фест на брега. Снимки Лина Главинова

Зам.-кметът по култура на Община Бургас Йорданка Ананиева откри 16-о издание на София филм фест на брега. Снимки Лина Главинова

Оценка "Много добър" - 4.86 даде бургаската публика на шведско-германския филм "Квадратът". С прожекцията на 150-минутната лента на режисьора Рубен Йостлунд се откри 16-то издание на Международния "София филм фест на брега". За девет дни - от 15-и до 23-и март, Бургас става столица на световното кино.

"Тазгодишният форум е в памет на Георги Ингилизов", започна обръщението си към публиката проф. Георги Дюлгеров, председател на професионалното жури на бургаското издание. Дошлите на откриването на кинофорума отново се докоснаха до създателите на кинофестивала - Йорданка и Георги Ингилизови. Вълнуващата среща с тях стана със специално подготвения филм. Лентата бе завъртяна минути преди прожекцията на "Квадратът".

"Традиция е в театъра да се изпращат с аплодисменти тези, които са си отишли от този свят", с развълнуван глас се обърна към публиката почетният гражданин на Бургас - именитият ни съгражданин Георги Дюлгеров. "За съжаление двамата (Данчето и Жоро) вече ги няма, но едни млади хора се присъединяват към организацията на кинофестивала. Един фестивал не става, ако не е публиката", допълни още режисьорът на култовите филми "Мера според мера" и "Авантаж".

"Благодаря от името на Община Бургас на екипа на проф. Дюлгеров, без вашия ентусиазъм и професионализъм нямаше да го имаме този фестивал", с тези думи зам.-кметът по култура и образование на Община Бургас Йорданка Ананиева откри 16-ия "София филм фест на брега".

От 15-и до 23-и март драматичен театър "Адриана Будевска" се превръща в общинско кино "АБ". В продължение на 9 дни в ще бъдат прожектирани 24 пълнометражни и 12 късометражни филми. По традиция ще бъдат връчени - наградата на община Бургас "Сребриста чайка" и на публиката. За първи път младежко жури ще гледа 12-те късометражни филма от програмата "Джеймисън" и ще търси своя победител. И този път ще бъде връчена традицонната награда на Областна управа - плакет. Новост в тазгодишния форум е, че "Зонта клуб" – Бургас връчва награда от 1000 ева на най-добрия късометражен филм.

Фестивалът продължава с прожекциите на - "Убийство в Кайро" на режисьора Тарик Салех от 16.00 часа, на "Проектът "Флорида" на режисьора Шон Бейкър от 18.00 часа и на "Без милост" на Фатих Акин от 20.00 часа.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас, медиен партньор е сайт "Черноморие". Чред спонсорите е и гранд хотел и СПА "Приморец".

Галерия