В страната са поставени към днешна дата 2 218 947 дози от четирити ваксини. Снимка Архив Черноморие-бг

В страната са поставени към днешна дата 2 218 947 дози от четирити ваксини. Снимка Архив Черноморие-бг

През тази седмица се очаква Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията да излязат с обща позиция за третата, "бустерна" доза от ваксините срещу COVID-19. Информацията е от директора на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, публикувана на фейсбук страницата на Министерството на здравеопазването.

"Очаква се все още производителите да предадат данни на база изпитванията, но в България винаги, когато са взимани решения, сме се съобразявали с официалните препоръки. Именно в тази връзка ще се изчака официалното становище, тъй като EMA има най-много данни и извършва оценка на всички ваксини", коментира Кирилов пред "Bulgaria ON AIR".

"България разполага с достатъчно ваксини към момента", информира още Кирилов. Страната ни подарява ваксини, въпреки че само 15% от населението е имунизирано. "До този момент в страната са доставени над 5 млн. ваксини от 4-те разрешени за употреба от ЕК, като заявените за тази година са близо 14 млн. дози, включвайки и петата ваксина на "CureVac", но там още EMA извършва проверка по документацията. В момента в страната на база анализ на нуждите има достатъчно ваксини – близо 2,5 млн. са наличните дози", посочи Кирилов.

Ситуацията се промена и в голяма част от европейските държави се усеща излишък на ваксини.

"Дарихме 172,5 хил. дози от ваксината на AstraZeneca на Бутан. 50 хил. дози от "AstraZeneca" бяха дарени и на Босна и Херцеговина. Предстои дарение от 51 хил. дози от ваксината на "Pfizer" на Северна Македония. Миналата седмица беше направена и първата препродажба от 100 хил. дози от ваксината на Moderna на Норвегия", съобщи още директорът на ИАЛ.