Така са изглеждали колите и витрините на офиси след измиването на улиците. Снимка БСП

Така са изглеждали колите и витрините на офиси след измиването на улиците. Снимка БСП

Витрини на офици и леки автомобили в центъра на Бургас и в квартал "Крайморие" са осъмнали в кални пръски, след като са измити улици, на която се намират. Това вота сигнализират общинските съветници от коалиция "БСП за България" Живко Господинов и Мадлен Мутафян. Те са отправили питане до кмета на Бургас Димитър Николов във връзка с увреждането на движимото и недвижимо имущество на бургазлии.

"Получихме множество сигнали от живущи в комплекс "Братя Миладинови", улица "Шар планина" и квартал "Крайморие", улица "Христо Арнаудов" за последици в резултат на миенето на уличната мрежа", пише в питането. Офисите на "Шар планина" са осъмнали с окаляни витрини. Изпоцапани са и паркираните пред тях автомобили.

"Силата на водната струя вдига и увлича камъчетата от пътната настилка, които увреждат боята на спрелите автомобили на живущите на улица "Христо Арнаудов" в Крайморие. Хората намират сутринта колите си окаляни и с надрана боя. Считаме, че при извършване на дейността по миене на уличната мрежа, трябва да се обърне внимание върху опазване имуществото на гражданите, като се съобрази силата на водната струя", посочват общинските съветници.

Те желаят да получат писмен отговор на въпросите: "На кое дружество е възложена услугата по почистване, включително миене на улиците в град Бургас и кварталите на града?" и "В случай, че възлагането е осъществено посредством договор за извършване на услугата, в договора съществуват ли клаузи, даващи възможност на Възложителя да контролира изпълнението му и съответно при констатирано некачествено, лошо или изпълнение, което причинява вреди на трети лица да се търси отговорност от изпълнителя и /или да се търси обезщетение за претърпените вреди?", както и "Какви мерки ще предприеме Община Бургас  във връзка с изложеното в настоящото питане и поставените въпроси за подобряване на контрола върху изпълнителите и съответно не допускане на горе описаните вреди върху имуществото на гражданите".