Спектакълът в Бургас е на 5-ти август в Летния театър

Спектакълът в Бургас е на 5-ти август в Летния театър

Спектакъла "Огънят на Анадола" ще завладее страната това лято. За 25 години трупата на световноизвестният хореограф Мустафа Ердоган представя спектакъла на четири континента.

„Най-вълнуващо беше на огромната сцена пред Айфеловата кула в Париж и пред пирамидите в Египет", споделя Ердоган. Той създава няколко запомнящи се танца, които днес се изучават в различни школи по света. Със своята оригиналност се отличава танцът на дервишите. Танцьорите са облечени в традиционни бели роби. Те се въртят около оста си с впечатляваща скорост.

„Не е лесно да се представят традиционни танци в съвременен вариант, запазвайки автентичната основа. Такъв в е например танцът с тъпани, в който публиката усеща с всички сетива мощта на единството. Десетките танцьори се движат в безупречен синхрон с тъпан в ръце, а неговата мелодия действа хипнотизиращо.", разказва Мустафа Ердоган, който повече от 45 години се е посветил на турската танцова и музикална култура.  За него пътуването във времето и представянето на исторически сюжети чрез танца , е мисия. Хореографът признава, че най-трудно е поставил опасния танц със саби, в който ритъм, огън, танц са се свързват по един необикновен начин.

В юбилейната за трупата година Ердоган отново включи България в Световното турне. След Америка, Китай, Европа и голямата Гала в Истанбул на 29 юни, легендарната танцова трупа „Огънят на Анадола" ще танцува в летните театри на Шумен (2 август), Велико Търново (3 август), Варна (4 август) и Бургас (5 август), както и в Античния театър в Пловдив (6 август) и „Арена Спартак" в Кърджали (8 и 9 август).

„България има много специално място в сърцето ми. Обичам страната Ви, усещам ритъма на българските танци, откривам много близки елементи между тях и турския традиционен танц. Някои от танцьорите са български турци в трупата и това прави връзката ни още по-дълбока. За първи път ще представим нашия спектакъл в български градове, в които никога не сме гостували. Това е вълнуващо преживяване, защото разширяваме географията на спектакъла", каза Мустафа Ердоган, месец преди да посети България отново.

Галерия