На всяка сесия се използват 100 бутилки, коментира Калояна Живкова. Снимки Лина Главинова

На всяка сесия се използват 100 бутилки, коментира Калояна Живкова. Снимки Лина Главинова

Ограничават употребата на пластмасови бутилки в сградите, които ползва Общинския съвет и Община Бургас. Това решиха съветници на днешното заседание на местния парламент. Предложението за това е на съветниците от групата на ГЕРБ - Калояна Живкова и Петко Георгиев. По време на заседанието колегите им имаха възможност да са убедят в ползите от използването на артернативни чаши за кафе. Те пиха кафето си във вафлена чашка. Тя е произведена във фирма от Пловдив и е разградина в почвата, ако не се изяде, след като изпиете кафето си, както "Черноморие" вече писа.

Съветниците мотивират докладната си записка с решение на Европейската комисия и с цифри. През януари тази година ЕК прие стратегия за ограничаване на пластмасата, последвана от предложение за пакет от мерки забрана на определени пластмасови продукти за еднократна употреба. За да влязат в сила новите правила, трябва първо да бъдат одобрени от всички членки на Съюза. Това е процес, който ще отнеме години.

Проучване на "Евробарометър" показва, че 87% от анкетираните са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в моретата, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. 97% от анкетираните европейци са съгласни, че действията по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба са наложителни и спешни.

Планът на Европейската комисия е тези продукти да бъдат заменени от устойчиви материали.

Стъклото, както знаем, може да се използва многократно и е сред най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки. Въпреки това световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно, като всяка година се увеличава.
Пластмасата не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца. Така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм.
За производство на 1 кг пластмаса се използва 180 л. вода. Годишно 5 600 000 000 000 000 литра вода се използват за производство на пластмаса. 50% oт нея се изхвърля веднага след еднократна употреба. При създаването на пластмасовите продукти се отделят над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им - още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към различни заболявания.
Въвеждането на стъклени кани, чаши и шишета е по-полезно за здравето, за опазването на околната среда.

Пластмасовите бутилки, чаши, бъркалки за кафе и сламки са изключителен замърсител. Тези продукти се използват не само в заведения, но и в офис сгради. Затова съветниците предложиха пластмасата да не се използва в ОбС и администрацията. Обсъждана е и идеята за закупуване на вафлени чакши за кафе. Това обаче може да стане, след като Община разработи цялостна стратегия как да премахне използването на пластмасата и изчисли, какви средства ще са нужни за въвеждането на алтернативни продукти.

Само на едно заседание на ОбС се ползват 100 пластмасови бутилки с вода с вместимост 600 млр.

Галерия