Картината е създадена на 500 кв. метра площ

Картината е създадена на 500 кв. метра площ

Гигантската рисунка в стил Лендарт се появи в Шабленското село Дуранкулак малко преди бурята да го отмие. Село Дуранкулак се намира в най-северната част на Българското черноморие и е защитена зона. Автор на творбата е художничка и архитект Vivia Niki.

Художественото произведение на 510 квадратни метра е изрисувано изцяло с естествените природни материали от околната среда като пясък, водорасли и фин контур от тебешир.

Авторката изразява послание за Любовта, в която интегрира каузата за опазването на околната среда и защитата на животните.

Лендарт (от англ Land Art – земябландшафт изкуство) възниква като направление в изкуството в края на 60-те години на 20 век, в което художниците създават своите произведения неразривно свързани с природната среда, използвайки предимно естествени материали като камъни, скали, пясък, вода, листа и др. Творбите са хармонично вписани в естествения ландшафт, така че множеството от тях са пример за ситуационно изкуство (site-specific art). С тези характеристики Лендарт се явява като част от новопоявилите се движения за опазване на природната среда по това време.

Vivia Niki e архитект и режисьор по образование, дълги години се занимава с изобразително изкуство и участва активно във много екологични каузи. Тя самата е веган, като твърди че единствено веганския начин на хранене и живот може да постави начало на истинската Любов към животните и обкръжаващата ни среда като Божествено сътворена.

Картината е създадена още през 2021 година като проект, целящ да изрази Любовта към животните.

Картината e рисувана в продължение на три дни, защото е претърпяла няколко изтривания и размазване, причинени от вълните и е рисувана два пъти отново.

Галерия