Присъдата бе потвърдена на втора инстанция от Окръжния съд. Снимка Архив Черноморие-бг

Присъдата бе потвърдена на втора инстанция от Окръжния съд. Снимка Архив Черноморие-бг

Присъда на Бургаският районен съд, с която сирийските граждани Омар А., Абдулах А. и Ахмад М. бяха осъдени за противозаконно  подпомагане на чужденци да пребивават в страната в нарушение на закона, бе потвърдена от Окръжен съд – Бургас. Районният съд – Бургас призна за виновни сирийските граждани Омар А., Абдулах А. и Ахмад М., в това, че за времето от 24-ти август 2022 г. до 25-ти август 2022 г., по главен път I-9 - Малко Търново - Бургас, както и на територията на. Бургас и кръгово кръстовище "Трапезица" в съучастие – Омар А. и Ахмад М. като извършители и Абдулах А. като помагач, с цел да набавят имотна облага за себе си, противозаконно подпомагали 47 лица, чужденци - граждани на Сирия, Иран и Мароко, без документи за самоличност, да преминават през територията на Република България в нарушение на Закона за чужденците в Република България, като деянието бе извършено чрез използването на пътнически автобус "Мерцедес", както и по начин, опасен за живота на превозваните лица.

Районният съд призна Омар А. и Абдулах А. за виновни и в това, че управлявания от тях автобус не е регистриран по надлежния ред и е бил с табели издадени за друго моторно превозно средство. Омар А. бе признат от съда за виновен и в това, че на 25-ти август 2022 г. по главен път I-9 Малко Търново - Бургас, в района на село Крушевец и местността "Пода", както и на територията на гр. Бургас и кръгово кръстовище "Трапезица", при условията на съвкупност с горните деяния, в условията на продължавано престъпление, противозаконно пречил на органи на властта да изпълнят задълженията си.

Районен съд – Бургас наложи на подсъдимия Омар А. едно общо най-тежко наказание "Лишаване от свобода" за срок от 4 години и 10 месеца и глоба в размер на 11 000 лева. Абдулах А. бе осъден на "Лишаване от свобода" за срок от 4 години и 4 месеца му бе наложена глоба в размер на 18 000 лева. Съдът  наложи на Ахмад М. наказание "Лишаване от свобода" за срок от 1 година и 10 месеца, както и кумулативно предвиденото наказание "обществено порицание".