Велосипедисти на пешеходните улици в Бургас са обичайна гледка. Снимки Петя Добрева

Велосипедисти на пешеходните улици в Бургас са обичайна гледка. Снимки Петя Добрева

Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев предлага поставянето на пътна маркировка, изобразяваща забрана за движение на велосипедисти на пешеходни зони. Той е входирал предложението до Комисията по безопасност на движението при Община Бургас. Тя може да бъде поставена в началото и на всяко кръстовище или пресичане на посочените улици в Централна градска част.

В  края на пролетта и началото на летния сезон се наблюдава повишаване на сигналите на граждани за опасността от сблъсъци с велосипедисти по основните улици в централна градска част.

"В един от подобните сигнали до мен се посочва: "Имам малко бебе, което разхождам с бебешка количка, както и детенце на 2 години и често ми се налага да се обръщам назад, за да видя не се ли задава я тротинетка, я велосипед, я скейтбордист, които може да причини някакъв инцидент. Ставам свидетел на шокиращи ситуации. Виждала съм група тийнейджъри на велосипеди да блъскат възрастна жена, бутаща бебешка количка, да се разминават на косъм със забързани пешеходци, да са на косъм от сблъсък с много малки, навярно наскоро проходили деца…

Не са редки случаите, когато движението, дори присъствието по пешеходните пространства на улица "Александровска", улица "Алеко Богориди" се превръща в истинско предизвикателство за пешеходците. Опасността от сблъсък между пешеходец и водач на велосипед е реална. В резултат на това може да се стигне до охлузвания, навяхвания, счупване на крайници, увреждане на други органи, или най-общо до увреждане на здравето и за двамата участник в произшествието. Що се отнася обаче до по-възрастните, или до най-малките пешеходци, подобен сблъсък може да се превърне в реална опасност за живота им. Всички сме били свидетели на състезаващи се помежду си велосипедисти, най-често в тийнейджърска възраст", пише в писмото на обществения посредник до медиите.

В чл. 81, т.5 от Закона за движението по пътищата се забранява на водача на двуколесно пътно превозно средство, /велосипед/ да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци, като тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

Едновременно с това, в чл. 167 ал. (2) от същия закон е посочено, че  Службите за контрол, определени от кметовете на общините: контролират в населените места изправността и състоянието на пътната настилка, пътните съоръжения, пътната маркировка, средствата за организация и регулиране, както и спазването на правилата за паркиране от водачите на пътни превозни средства, на правилата за движение от пешеходците, на правилата за движение от водачите на индивидуални електрически превозни средства, движещи се по велосипедна инфраструктура и на правилното използване на алармените инсталации, монтирани в пътни превозни средства за тяхната охрана.

Следователно, контрол върху водачите на тротинетки, движещи се в пешеходни зони, върху които не е налице обособена алея за велосипедисти, както и контрол над велосипедистите, без значение от зоната им на движение не е в правомощията на тези служби по силата на цитираната правна норма. Контролът е в правомощията на служители от ведомството на МВР.

"Едновременно с това, общественото мнение за липса на достатъчно контрол по посочените пешеходни зони, който да предпазва всички участници в движението и пешеходците и водачите на пътни превозни средства от настъпването на злощастен инцидент е пряко насочено срещу кмета на община Бургас и службите за контрол, определени от него.

В тази връзка внесох предложение до Комисията по безопасност на движението при Община Бургас на което да се обсъди възможността за прилагане на превантивна мярка, незабранена от закона, изразяваща се в поставянето на пътна маркировка, изобразяваща забрана за движение на велосипедисти. Тя може да бъде поставена в началото и на всяко кръстовище или пресичане на посочените улици в ЦГЧ.

Пътната маркировка  по смисъла на чл.3, ал. 2 от НАРЕДБА № 2 от 17.01.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка "може да се използва самостоятелно или в съчетание с пътни знаци, светлинни сигнали и други средства за сигнализация".

В този си вид ще е по-видима от онези участници в движението, които поради възрастта си още не разполагат с удостоверения за управление на МПС, не са карали курсове за управление на МПС и нямат навика да следят за поставените по улиците пътни знаци.

Предложението ми търси превантивен ефект, но ако бъде прието, ще доведе  до намаляване, а с течение на времето и до липса на нарушение на правилата за управление на велосипеди по пешеходните зони. Вярвам, че то ще бъде обсъдено от Комисията по безопасност на движението при Община Бургас и ще бъде взето решение по компетентност!", завършва писмото на Тодор Стамболиев.

Галерия