Лешникотрошачката е най-празничният спектакъл, който радва всички по време на Коледа. Снимки Опера Бургас

Лешникотрошачката е най-празничният спектакъл, който радва всички по време на Коледа. Снимки Опера Бургас

Бургаската опера ще зарадва почитателите си в празничния месец декември с две представления на "Лешникотрошачката" по музика на П. И. Чайковски, постановка и режисура – проф. Хикмет Мехмедов, възстановка – Галина Калчева. Представленията са на 9-ти декември, събота, от 16.00 часа и на 19-ти декември, вторник, от 19.00 часа. 

Балетната феерия е сътворена по популярната приказна история на Е.Т. Хофман. Чрез средствата на изящното танцово изкуство, в най‐изпълнявания балет по време на коледните празници, артистите от балетната трупа ще разкажат отново историята на Маша, приключенията й във вълшебния свят на сънищата и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц, с когото преживяват чудни приключения в една бленувана реалност.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в двата спектакъла в залата на Операта ще вземат участие и възпитаници от балетните паралелки на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас и детски балетен театър "Капка". Всички артисти ще представят вълшебния спектакъла с настроение, финес и професионализъм. Пищната сценография, издържана в приказна коледна стилистика, както и изящните костюми, са създадени от художника Радостин Чомаков, изпипани са до последния детайл и са издържани в единната идейна линия на постановката, смайващи са и декорите и оригиналното оформление на сцената, подсигурено перфектно технически – чрез осветлението и специалните ефекти.

Репетитор на балетната трупа е Марина Змеева-Маркова,  помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Забележителната постановка на знаковия балет, който по традиция се изпълнява по Коледа, е дело на проф. Хикмет Мехмедов и съчетава най-доброто от  общоприетия облик за един празничен спектакъл с присъщия на изтъкнатия хореограф и режисьор перфекционизъм – по  отношение на детайлите, имплицитно заложените послания, придаващи емоционален пълнеж на изградените образи. Постановката на "Лешникотрошачката" неслучайно се радва на дългогодишен сценичен успех, тъй като е еманация на най-доброто от класическата школа, добавяйки мекота, финес и вкус към всяка една подробност,  чрез която се изгражда изящната цялостна визия. Вълшебството на спектакъла по безсмъртната музика на Чайковски за пореден път ще заплени очакваната многобройна публика – с артистичен размах, грабваща визия и изпълнителско майсторство. Една от най-красивите постановки на Бургаската опера носи високата класа, естетическа завършеност и разпознаваем авторов почерк на проф. Мехмедов.

Билети за балетните спектакли на "Лешникотрошачката" могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника".

Галерия