Държавна опера Бургас ще открие новия си артистичен сезон. Завесата ще вдигне за концерта "Златни песни" от Златният Орфей". Точно в 19.00 часа днес под светлините на прожекторите ще застанат любимците на няколко поколения естрадни певци Орлин Горанов и Маргарита Хранова. Музикалната изява е по идея, сценарий и мултимедия на Юлия Манукян, а оркестрациите на нейния много популарен, обичан и талантлив син Левон Манукян. Освен изяви на бургаска сцена "Златни песни" ще бъдат изпяти на сцената на няколко театри в страната, сред които Плевен - 10 -ти октомври, Благоевград - 13-ти октомври, Пловдиви - 14-ти октомври и Сливен - 28-ми откомври.

Втората изява, ключена в афиша на Държавна опера Бургас за октомври е на 12-ти от 19.00 ч. във фойето на операта с вокален камерен концерт "Вечер на френската музика" с участието на водещите солисти на най-големия културен институт в Бургас и региона. На рояла застава именитата ни съгражданка Илияна Тодорова. Както пръв писа сайт "Черноморие" от 18 до 21-ви откомври в морската опера стартира първото издание на националния конкурс "Стоян Попов". На гала вечерта ще излязат носителите на наградата на световно известния оперен певец. На пулта застава маестро Григор Паликаров.

В програмата на културния инстит на 24-ти откомври се включва музикалната комедия за деца "Трите прасенца Пиф, Паф, Пуф" от Александър Райчев. Ден по-късно е спектакълът за деца "Пинокио", който гостува в залата народно читалище "Васил Левски - 1861" в Карлово от 13.30 часа. В същата зала, но в 19.00 ч. ще звучат "Оскарите в музиката". Последната изява за месеца е премиерата на 29-ти на детския спектакъл "Червената шапчица".

Вече е в ход подготовката за концерт честването на 80-годишнината на именития композитор Александър Текелиев, диригент Славил Димитров, концертмайстор Христо Белчев, солист Борислав Йоцов -  кларинет. В програмата ще очастват още детски хор "Милка Стоева" с диригент Светла Стоева и оркестърът на Държавна опера Бургас. Ще звучат популярни творби на юбиляра -  композиторът Александър Текелев, научи сайт "Черноморие".

Галерия