Семейство Анна и Калуди Калудови участваха в концерта Веселина Кацарова и приятели. Снимки Лина Главинова

Семейство Анна и Калуди Калудови участваха в концерта Веселина Кацарова и приятели. Снимки Лина Главинова

Оперното семейство Анна Дитри и Калуди Калудов поздравиха свята колежка и приятелка Веселина Кацарова с изпълнение на "Бъди моя любов". Мюзикълът звуча, като поздрав към мецосопраното Веселина Кацарова, при закриване на съвместния им концерт "Веселина Кацарова и приятели". Повече от 90 минути на сцената на Летния театър в Бургас звучаха арии от класически произведения на Жак Офенбах, Джузепе Верди, Леонкавало, Жорж Бизе и др. Изпълненията, солови и дуетни, не бяха на кой да е, а на сетовно известния мецосопран Веселина Кацарова, както и на сопраното Анна Дитри, на тенорът Калуди Калудов и баритонът Марян Йованоски. Великолепната четворка излезе на сцената на Летния театър в концерта "Веселина Кацарова и приятели". С него бе даден старт на единадесетото издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Залата на Летния театър бе препълнена от фенове на класическата музика. Те не скриха своите нестихващи аплодисменти и възгласи "Браво" за изпълненията на Кацарова, Дитри, Калудов и Йованоски. Звучаха арии от оперите "Кармен", "Трубадур", "Хофманови разкази", "Силата на съдбата", "Палячи", "Тоска" и "Самсон и Далила". Централно място в концерта заемаше изпълнението на световноизвестната оперна прима Веселина Кацарова. Тя се изявяваше, както солово, така и в дует с Анна Дитри, Калуди Калудов.

Чаровното и неповторимо мецосопрано Кацарова сподели от сцената на Летния театър, че е от Бургас. Искрено и от сърце благодари за топлото посрещане на публиката. Тя се извини публично на маестро Найден Тодоров, прекъсвайки дирижирането на симфоничния оркестър на Държавна опера Бургас. Кацарова сподели, че вярва на младите артисти, че оперното изкуство ще продължи да живее. Световноизвестната оперна прима за първи път гостува на бургаска оперна сцена. Заслугата за поканата и да дойде в Бургас -  родния град на маестро Емил Чакъров, е на директора на Държавна опера - Бургас - доц. д-р Александър Текелиев. Кацарова от 30 години живее в чужбина и покорява световните оперни сцени. Заслуга за нейното откриване имат, както маестро Емил Чакъров, така и Херберт фон Караян. Както писа сайт "Черноморие", когато е била на 23 години, тя прави първия си музикален запис под диригентсното на Емил Чакъров в НДК. Великият и ненадминат Караян я открива за световната сцена и я кани да се присъедини към Виенската държавна опера (1988 г.). Веднага след концерта си в Бургас Веселина Кацарова замина за Стара Загора. Там от няколко години тя е артистчен директор на Старозагорската опера.

Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" ще продължат до 4-и септември. Довечера, 6-и юли от 21.00 ч. на сцената на Летния театър ще звучи класика и рок: "Диана експрес". Публиката ще види своите любимци - Митко Щерев, Илия Ангелов, Живко Топалов, Бисер Йосифов, Атанас Копчев. На диригентския пулт застава младият и талантлив Цанислав Петков.

Галерия