Бартош Кешковски от Полша спечели първа награда във второто издание на конкурса. Снимки Държавна опера Бургас

Бартош Кешковски от Полша спечели първа награда във второто издание на конкурса. Снимки Държавна опера Бургас

Определиха победителите във второто издание на националния конкурс с международно участие на името на Стоян Попов. Той се организира от Държавна опера Бургас със съдействието на Община Бургас. Патрон на конкурса е големият български баритон, който е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени – Стоян Попов. Маестро Стоян Попов е наричан от френската музикална критика „Гласова катедрала“ и "българският Тито Гоби". Гастролите му по световните оперни сцени получават оценки от типа "изключителен Макбет", "ненадминат интерпретатор на Скарпия" и др.

Първоначалната идея за конкурса на негово име е била да се провежда на две години, но тази година прави изключение, тъй като отбелязваме 90 години от рождението на маестро Стоян Попов – точно в деня на галаконцерта на лауреатите – 21-ви октомври. Във фоайето на Бургаската опера е на разположение фотоизложбата "90 години Стоян Попов", която бе открита на 17 октомври, когато бе поставено началото на второто издание на конкурса, кръстен на името на големия български оперен певец, чиято забележителна кариера започва именно от Бургас. Всеки, който желае да се запознае с моменти от богатия артистичен път на световния баритон Стоян Попов, би могъл да разгледа експозицията.

Двата конкурсни дни преминаха при много добра организация. Високо вокално майсторство, прецизно подбрана програма, съобразена с регламента, уважение към журито, културния институт и значимостта на събитието показаха всички млади оперни певци – с поведение, отношение и издържан според изискванията външен вид. Високо бе и нивото на клавирен съпровод на корепетиторите, които бяха надеждни сценични партньори на певците. Особено оспорвана бе конкуренцията при мъжете.

Лауреатите на конкурса са избрани от авторитетното жури, в състав: именитият оперен певец със световна слава Калуди Калудов –  председател, и членове: проф. Нико Исаков, проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак – ректор на АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“, изтъкната оперна и камерна певица, вокален педагог; проф. д-р Григор Паликаров – диригент, главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик; Огнян Драганов – директор на Държавна опера – Бургас, и доц. Александър Текелиев – директор на Бургаската опера.

Лауреатите на конкурса ще бъдат солисти на оркестъра на Бургаската опера на галаконцерта, който ще бъде днес, 21-ви октомври – рожденият ден на Стоян Попов, патрон на конкурса, от 19.00 часа в залата на Държавна опера – Бургас. 

Зад диригентския пулт ще застане маестро Григор Паликаров. Проф. д-р Паликаров бе и в състава на авторитетното жури на конкурса, той бе зад пулта и на миналогодишния галаконцерт на лауреатите на първия конкурс „Стоян Попов“, който бе под знака на висок емоционален градус и безспорен професионализъм.

В програмата на галаконцерта в събота ще прозвучат арии от световната оперна литература: Увертюра „Фиделио“ от Лудвиг ван Бетовен,  Ария на Онегин из операта „Евгений Онегин“ от П. И. Чайковски, Ария на Ескамилио /“Куплети на Тореадора“/ из „Кармен“ от Жорж Бизе, Ария на Лейла из операта „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе, Ария на Лиза из  „Дама Пика“ от П. И. Чайковски, Ария на Филип из операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди, Ария на Вертер из едноименната опера от Жул Масне и „Наздравица“ из „Травиата“ от Джузепе Верди – като блестящ финал на празничната гала.

Билети за галаконцерта на лауреатите  на 21 октомври, събота, от 19 часа, също в залата на Бургаската опера – на касата на Операта, каса "Часовника".

Носителите на присъдените от журито награди са:

Жени:

Първа награда – не се присъжда

Втора награда – не се присъжда

Трета награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Стара Загора през сезон 2023/2024 година – Стефани Кръстева / България

Трета награда – Ю Тинг / Китай  

Мъже:

Първа награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Бургас през сезон 2023/2024 година – Бартош Кешковски / Полша  

Втора награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Бургас през сезон 2023/2024 година – Миндаугас Мишкинис / Литва  

Трета награда – Войчех Качмарек / Полша  

Трета награда – Хъ Цингфан / Китай  

Галерия