Общината ни предоставя сцена и пи помага с логистиката, каза Диана Цинцарска. Снимка Лина Главинова

Общината ни предоставя сцена и пи помага с логистиката, каза Диана Цинцарска. Снимка Лина Главинова

Организаторите на Фестивала на маскарадните игри - СНЦ "Българско е" ще платят на Община Бургас тротоарно право за 100 квадратни метра. На такава площ ще бъдат разположени щандовете на занаятчиите, които ще продават продукцията си по време на фестивала. Първото му издание ще се проведе от 19-ти до 21-ви октомври на площад "Тройката" в морския град. Община Бургас осигурява безвъзмездно сцената и ще помага за логистиката.

От СНЦ "Българско е" преди близо два месеца се свързаха с независимия общински съветник Живко Табаков за съдействие за организацията на фестивала. Той входира докладна записка в местния парламент с предложение Общината да бъде съорганизатор и занаятчиите, които ще продават продукцията си да не плащат тротоарно право. Докладната обаче разпали страстите в залата на ОбС и мнозинството от съветниците се обявиха против безвъзмездното предоставяне на общинска площ. Те подкрепиха докладната само в частта, в която Общината предоставя без пари сцената и помага с логистиката.

Така напрактика всички занаятчии, които членуват в СНЦ "Българско е" и ще продават продукцията си ще платят за тротоарното право, както е според Наредба. Цената е 2.50 лева с ДДС за един квадратен метър.

"Сумата ще бъде платена по сметка на Общината от нас, като организатори на фестивала", поясни Диана Цинцарска - председател на СНЦ "Българско е".

Целта на фестивала е да провокира интереса към фолклора и българщината. Той успешно се провежда от 18 години в Стара Загора.

Звън на хлопки ще оглася три дни Бургас