Концертът в морския град е в разгара на лятото

Концертът в морския град е в разгара на лятото

Оркестърът на двореца "Шьонбрун" - Виена се връща в България с летни концерти под открито небе. Гала вечерите са посветени на творчеството на австрийската музикална династия Щраус. На 7 август оркестърът на Шьонбрун гостува в Летния театър на Варна. Началният час на концерта е 20:30 ч. В продължение на два часа и половина 24 музиканти и 2-ма солисти ще потопят публиката в музикалния свят на фамилия Щраус. Специално светлинно-визуално шоу ще допълни магията под звездите.

Турнето на дворцовите музиканти у нас започва на 6 август от старата столица Велико Търново. Тяхното представяне ще бъде част от традиционния Международен фестивал "Сцена на вековете", който се провежда на крепостта Царевец. А, кулминацията на турнето е Щраус галата, която виенският оркестър ще изнесе в София на 8 август. Събитието ще се проведе на площад "Св. Александър Невски" и се осъществява с подкрепата на Столична община.

Планираните летни концерти в България са в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската филхармония – летния концерт под открито небе, който се провежда в пъстрите градини на забележителния дворец "Шьонбрун". Оркестърът ползва сцената на портокаловата оранжерия, където повече от един милион гости от цял свят вече са се наслаждавали на неговите концерти в бляскавата обстановка на двореца Шьонбрун. Докато първоначално оранжерията е била предвидена за съхранение на редки растения, Хабсбургите много скоро изменят предназначението й, устройвайки в нея пищни празненства. След грижливо обновяване портокаловата оранжерия днес отново служи изцяло на изкуството и културата. Тя е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Оркестърът на двореца "Шьонбрун" - Виена има интернационален състав. Сформиран е през 90-те години на миналия век. Замислен като туристическа атракция в началото, той бързо натрупва популярност. През годините прави успешни гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай, където е посрещнат възторжено от местната публика.  В този интернационален състав има и българска след. Концертмайстор на оркестъра е Таня Джарова – Салустио, която гради кариера над 30 години във Виена. Родена и израснала в Пловдив, Таня започва музикалното си образование по цигулка още на пет години. Нейният музикален талант и артистично развитие се ръководят и насърчават от именити педагози в Пловдив и София, а по-късно в Софийската консерватория и Виенския университет за музика и изобразително изкуство.  Творческата кариера на Taня Салустио обхваща международни солови и концертни изпълнения в Испания, Италия, Аржентина, Швеция, Франция и др. От 1997 г. Taня Сеара Салустио е постоянен член и концертмайстор на оркестъра на двореца "Шьонбрун" - Виена. 

Част от престижния оркестър на двореца "Шьонбрун" е и Светлозар Димитров, който е роден в Горна Оряховица, но от 30 години живее във Виена. През 1992 г. заминава за Виена, за да продължи музикалното си образование, но остава и до днес в австрийската столица.

Репертоарът на Оркестъра включва произведения на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. Верен е на виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на виенската класика, поради което няма конкуренция в австрийската столица. Оркестърът има дългогодишен опит в работата с изпълнители на оперна музика. Главният му диригент Гуидо Манкузи композира своите обичани от публиката валсове, маршове и полки специално за "своя" оркестър.