Мъжът е задържан за 24 часа. Снимка Архив Черноморие-бг

Мъжът е задържан за 24 часа. Снимка Архив Черноморие-бг

Откраднаха 20 лева - дарение от кутия в манастира "Свети Георги Победоносец" в Поморие. Сигналът з акражбата е подаден на 4-ти декември около 04.00 часа в Районно управление - Поморие. По данни на послушника в храма, в сградата е проникнато, чрез взломяване катинара на входната врата на т.нар. Аязмо и последващо взломяване катинар на кутия за дарения в същото помещение. Отнета е парична сума в размер на около 20 лева.

От проведените незабавни полицейски действия е установен и задържан извършителя на престъплението – това е 34-годишен криминално прявен и многократно осъждан за подобни кражби от църковни храмове и манастири помориец, който към настоящия момент е с прекъсната присъда "Лишаване от свобода" от бургаския затвор за период от един месец -  от 6-ти ноември до 6-ти декември т.г.. Помориецът направил пълни самопризнания, като доброволно върнал отнетата парична сума. Задържан е  за срок до 24 часа.

В резултат на допълнителните полицейски действия е констатирано, че помориецът е извършител и на опит за проникване в манастир "Св. Рождество Богородично", разположен в местността "Аязмото", осъществен около 01.40 ч. на 29-ти ноември т.г. Опитът е останал недовършен, тъй като се задействала СОТ алармата на манастира – въпреки това, игуменката на манастира констатирала повреждане на заключващия механизъм на входната врата на храма и на две от охранителните камери, монтирани в района на църковната обител. Общата стойност на нанесената щета е в размер на около 500 лева.

Работата по случаите продължава от служители на ОДМВР – Бургас.