Така ще изглежда сградата на НХК след обновяването й

Така ще изглежда сградата на НХК след обновяването й

Осем специално създадени дружества и консорциуми участват в обществената поръчка на Община Бургас, която е с предмет - "Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим - град Бургас". Поръчката бе обявена на 31-ви декември миналата година и срокът й изтече на 19-ти март. Поради големия интерес към нея обаче срокът бе удължен до края на февруари. До крайната дата оферти са подали - консорциум "Геоплан инфраструктура", ДЗЗД "БМ", ДЗЗД "Планек - Мидия - Мклима", ДЗЗД "Ен Ен група", ДЗЗД "КДЛ - Бургас", "Арт строй 1 констракшън" ЕООД, ДЗЗД "Дом на НХК" и консорциум "Холдинг Бургас инфраструктура" ДЗЗД.

Специално назначена по поръчката Комисия разглежда техническите параметри на офертите, подадени от участниците в нея. След като бъдат прегледани документите, ще стане ясно кои продължават към следващия етап на конкурса.

Обновяването на сградата на НХК се очаква да започне през май. То ще се финансира със средства по Оперативна програма "Региони в растеж" и чрез кредит по финансовия инструмент "Фонд за градско развитие". Община Бургас ще поеме дългосрочен дълг, за да реализира проекта.

Сградата на Културния дом на нефтохимика е строена по времето на комунизма. Тя бе част от активите на "Лукойл". Компанията от своя страна я дари на Община Бургас през 2012 година. Сградата е на два етажа и включва зали, гримьорни, ателиета и други помещения. С прилежащите имоти теренът е с обща площ 4080 квадратни метра.

През 2014 година бе проведен конкурс за избор на проект за реконструкция на сградата. Той бе спечелен от "Мото" ООД с ръководител на колектива архитект Десислава Стоянова - Иванова.

След основният ремонт, в залата местата ще бъдат редуцирани с десетина, а тя ще разполага с възможности за кино прожекции. Така ще се сбъдне една стара мечта в града да има общинско кино. В момента Общинското кино "АБ" се помещава в залата на драматичен театър "Адриана Будевска", където се провежда ежегодния "София филм фест на брега".