Предложението за удължаване на извънредната обстановка е на Националния оперативен щаб. Снимка Архив

Предложението за удължаване на извънредната обстановка е на Националния оперативен щаб. Снимка Архив

Още 20 дни страната ще бъде в извънредна епидемична обстановка. Тя трябваше да приключи на 30-ти юни, но по предложение на Националния оперативен щаб, заради завишените случаи на COVID - 19 през последните седмици, Министерският съвет прие пешение за удължаване срока до 15-ти юли 2020 г.

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. От 9-ти юни 2020 г. в страната се отчита значително повишаване броя на дневно регистрираните случаи. За периода 27-ми май - 9-ти юни среднодневно са докладвани 26 случая на COVID-19, спрямо 84 случая средно на ден за периода 10-ти юни - 23-ти юни, т.е. отчита се 3,2 пъти увеличение на съобщените потвърдени случаи на територията на страната.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще спомогне чрез прилагане на временни противоепидемични мерки, включително и карантина на влизащи в страната лица, да се забави и ограничи разпространението на епидемията от COVID-19, да се подобри готовността на здравната и социалната система за реакция при последваща вълна и да се създаде възможност за промяна в обхвата и съдържанието на мерките при поява на нови научни данни за причинителя, пътищата на предаване, начините за предпазване и лечение.

Задължително остава носенето на маски на закрити обществени места, в магазини, аптеки, здравни заведения, в обществения транспорт, при близък контакт между двама души. Маски, шалове или шлемове трябва да се носят от работещи в заведенията, в нощните клубове, във фитнес залите, в залите за спорт и т.н.

Остава препоръката за дистанционна форма на работа, когато това е възможно.

При посещение на спорти или културни събития те трябва да се провеждат при спазване на мерките и при капацитет на залите до 50%.

Засилва се и контролът по спазване на противоепидемичните мерки.