Битката за Донкуков 2 започва официално на 14-ти октомври

Битката за Донкуков 2 започва официално на 14-ти октомври

Само за по-малко от седмица битката за "Дондуков" 2 придоби други измерения, след издигане на кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов. Въпреки че официално предизборната кампания все още не е започнала, претендентите да влязат в президентската институция направиха заявка на каква политическа подкрепа ще разчитат.

Действащият президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова не изненадват с нищо ново и не предлагат някаква радикална промяна в курса си. Заявката им е за повече от същото, често олицетворявано с омраза и противопоставяне, като символите и посланията на разединение биват поставяни на пиедестал. Така се стига до парадокса да обясняват как юмрука, а не подадената ръка, показва единение. Очевидно губят подкрепа в изминалите седмици, не само поради появата на претендентите им, но и заради наличието на агенти на ДС в Инициативния комитет, който ги издига и тясно партийната кандидатура на Йотова за вицепрезидент, но и заради поскъпването на тока и продукти от първа необходимост. Не липсват и негативи породени от несправянето с управлението на държавата от страна на назначения от президента Радев втори служебен кабинет, както и с опита да се поучава Конституционния съд как да реши делото с канадското гражданство на Кирил Петков във връзка с назначаването му за министър в първия служебен кабинет в нарушение на Конституцията на Република България. Въпреки заявката от страна на Радев за готовност за диалог, то той засега липсва и бива изместен от послания - монолози отправени по време на обиколката му из страната, която прилича на предизборно турне, но в ролята му на още действащ президент.

Проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева - тази кандидат-президентска двойка се движи в положителна посока по отношение на подкрепата от страна на избирателите, въпреки опитите да бъдат залети с откровени лъжи преди официално да кандидатурите им да бъдат издигнати от Инициативен комитет. Впечатление направи навременната намеса на Герджиков в студиото на БНТ, когато по негов адрес бяха отправени неверни твърдения от Татяна Дончева, което доведе до публично извинение. След първото му интервю излъчено по „Нова тв“ той направи заявка за обединител на нацията, като в допълнение на това наблегна върху нуждата от върховенство на правото, а не на смяната на отделни личности.

Проф. Герджиков направи своето разграничение от ГЕРБ, въпреки че партията подкрепя неговата кандидатура. Той изрази надежда за обединение около него от страна на център-дясно.

Обещаваща изглежда и заявката за вицепрезидент Митева (военен, спортист, с професионален опит във PR сферата).

В Инициативния комитет, който ги издига, освен ключови фигури от ГЕРБ, влизат представители на академичната среда, творци, лекари, общественици. Впечатление правят и някои крайно десни симпатизанти като проф. Вили Лилков, който както знаем бе председател на ДСБ - София и кандидат за кмет на София от Реформаторския блок.

Лозан Панов и Мария Касимова - Моасе – кандидатура, като че ли издигната в последния момент като реакция на вече обявената номинация на проф. Анастас Герджиков, с идея да консолидира избирателите на „Демократична България – Обединение“ по време на предизборната кампания за Народно събрание, а не за Президентството. Очаквано от миналото на Лозан Панов, основна заявена цел е съдебна реформа и отстраняване на „лоши“ или „неудобни“, но като че ли с това несвойствено за президентството послание се изчерпва визията им. Двойката, издигната от Инициативен комитет и „Правосъдие за всеки“ разчитат на гласовете, които са повече либерални, отколкото десни. Доказателство за това твърдение е кандидатурата на Мария Касимова-Моасие, която чрез своите журналистически текстове и изразена гражданска позиция е сочена за изразител на идеите и симпатизант на ЛГБТИ обществото у нас.

Отправените критики към конкурентите в президентската кампания са по-ярко изразени към поведението на Румен Радев като действащ президент, докато към проф. Герджиков забележките са по-скоро тривиални, обявявайки го за кандидатура на ГЕРБ и ДПС (за второто твърдение, което проф. Герджиков назова като безпочвено, той поиска публично извинение).

Важно е да се отбележи, че ако на първи тур избора на симпатизантите на ДБ е ясно изразен в лицето на Лозан Панов, то на втори тур при очертаващ се балотаж между Радев и Герджиков, една голяма част от тях ще предпочетат Герджиков, заради повечето общи ценности насочени към център-дясно в политическото пространство.