Делегацията водена от министъра на културата Боил Банов (вторият отляво надясно) разгледа острова. Снимки Черноморие-бг

Делегацията водена от министъра на културата Боил Банов (вторият отляво надясно) разгледа острова. Снимки Черноморие-бг

Остров "Св. св. Кирик и Юлита" в Созопол ще се превърне в Световен център на изкуствата. Концепцията за това бе обсъдена на място от министъра на културата Боил Банов и представители на Френската агенция за музеите, Френското посолство в България, Френският културен институт и посолството на Обединените арабски емирства. Те обиколиха днес острова и видяха в какво състояние са постройките там.

В разговорите участваха Ерве Барбаре - директор на Френската агенция за музеите, Стефан Роазен - заместник-директор на Френската агенция за музеите, Негово Превъзходителство Флоранс Робин - посланик на Република Франция в България, Александър Баралис - археолог в отдела за гръцки, етруски и римски антики в музея "Лувър" в Париж, Ирина Петреску - културно аташе на Френския институт у нас и Негово Превъзходителство Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми - посланик на ОАЕ в България.

"Вече тече същинската работа по реализацията на проекта и  може би в рамките на шест месеца, до година, ще се започнат и преки действия по превръщането на остров "Св. св. Кирик и Юлита" в Световен център на изкуствата. Днес работиха колегите, утре продължаваме работа в София с френската агенция за музеите и следващото посещение у нас вероятно ще бъде на директора на "Лувъра" в Абу Даби, за да може с целия опит, който имат те и ние да пристъпваме към реални стъпки", това каза министърът на културата Боил Банов, който бе домакин на срещата в Созопол. Министърът изрази увереност, че в партньорство с Франция и ОАЕ, ще се реализира успешно този трети обект, след "Лувъра" в Париж и "Лувъра" в Абу Даби, който да е на световно ниво и да носи изключителна добавена стойност не само за Созопол, а в региона на цялото Черноморие, както и на цяла България. "Знаете, че от дълго време работим по този проект – да създадем тук, в сърцето на световната цивилизация, един остров на изкуствата, остров с музей, център, в който да има музей на археологията, на подводната археология, в който да съберем всичко, което излиза от нашето Черноморие, а това са уникални неща. А също така - и много съвременно изкуство във всичките му жанрове и видове. Целта ни е да реализираме и съчетаем еклектиката в рамките на уникалната архитектура на Военноморското училище, на старата социалистическа архитектурата на казармите, да постигнем едно съчетание на светове, на различни мечти на различни поколения, което мисля, че ще направи острова уникален обект. Всичко, ще се възстанови, експонира, разкрие, по начин, така че за туристите да има пряк достъп", увери министър Банов.

"В процес сме на създаване на договор, който обединява сътрудничеството между Музея Лувър в Париж и българското Министерство на културата. Готови сме да сътрудничим и с експертизата на музея "Лувър", на "Лувъра" в Абу Даби и на Френската агенция за музеите за осъществяването на този проект, който ще добави археологическа и културна стойност към този регион, бих искала всичко да се случи в определените срокове", отбеляза Негово Превъзходителство Флоранс Робин. "Този остров е прекрасен, впечатляващ, с изключително красиви и интересни сгради, които трябва да бъдат реставрирани, защото те придават неповторим облик на мястото", сподели още посланикът на Република Франция у нас Флоранс Робин.

По думите на Ерве Барбаре, генерален директор на Френската агенция за музеите, която реализира партньорства в чужбина, това е изключително място с невероятна история, която трябва да се разкаже.

През 1965 година остров "Св. св. Кирик и Юлита" е обявен за паметник на културата. И като такъв той съществува до днес. През 2009-а година на територия на острова започват разкопките по проект "Аполония Понтика", ръководени от доц. Кръстина Панайотова.

От 2010 година острова с прилежащите сгради (там преди се е помещавало Морското училище б.р.) е прехвърлен за стопанисване на Министерството на културата. До преди това той беше под юрисдикцията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проектът на настоящето ръководство на Министерството на културата е за превръщането на острова в пространство за представяне на културното наследство и място за творчество и обмен на световно ниво и включването му в мрежата, свързваща музея "Лувър" в Париж и музея "Лувър" в Абу Даби, цели утвърждаването на страната ни като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света.

Обсъдената днес концепция предвижда музейната инфраструктура да се развива в пряка връзка с недвижимите културни ценности на острова и в неговата акватория, както и с природния ландшафт. Подобна амбициозна цел предполага при нейната реализация да бъде отчетен съвременния световен опит за териториална организация и оптимизация на музейните пространства - връзка на закритите музейни пространства с недвижимите културни ценности, което може да бъде постигнато с помощта на оригинална архитектурна сценография, дизайн, участие на мултимедийни и интерактивни средства за информация и други средства.

Галерия