Островът ще очаква първите си туристи от утре 8-ми май. Снимки Община Бургас

Островът ще очаква първите си туристи от утре 8-ми май. Снимки Община Бургас

Първите гости, които ще нощуват този уикенд на остров "Света Анастасия" са от София. Те ще прекарат двата почивни дни в хотела там. "Двойката са наши клиенти. Идвали са при нас и преди. Ще пристигнат със собствена лодка, няма да ползват общинския катамаран", каза пред "Черноморие" управителят на Острова Павлин Димитров. Той и останалата част от екипа вече се стягат, за да посрещнат първите си за този сезон гости.

Първият курс на кораба "Анастасия" е на 8-ми май, петък. Той ще отплава в 10.00 часа от Магазия 1 в Бургас. "Броят на пътниците ще бъде редуциран, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки. В него ще могат да пътуват 40 души, като дистанцията между тях ще е 2 метра. На борда на катамарана пасажерите трябва да бъдат с маски.

Откритата част от ресторанта на Острова вече е готова да работи. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев откритите тераси и градини на ресторанти, кафетерии, сладкарници, работят от 6-ти май при спазване на изискванията за разстояние от 1,5 метра между масите, за ползване на дезинфектанти, сервитьорите да са с маски, препоръчително е да носят и ръкавици.

"При нас може да обслужваме клиенти на 7 маси, като общият брой на местата е 30 при общо 100 места в ресторанта", обясни Павлин Димитров. Така едва 30% от капацитетът на заведението на Острова ще функционира. Останалите маси са в закритата част, която не може да работи.

Като за начало там ще работят 10 души заедно с управителя. В това число са сервитьорите, барманите, камериерките. "Това е постоянният персонал на Острова, с който работим целогодишно. Зарази създалата се ситуация засега други хора няма да бъдат наети. Миналата година, когато ситуацията не беше такава, тук работиха още 4 души", уточни Павлин Димитров.

За сигурността на пасажерите ще се дезинфекцира след всяка група посетители. Има поставени и диспенсъри с дезинфектанти.

Заради извънредното положение, което е в сила до 13-ти май във връзка с разпространението на корона вируса, направените досега резервации за сватби на Острова са отменени. Най-близката дата, за която резервацията още стои е 27-ми юни. Все още не е ясно как и при какви обстоятелства и мерки тя ще може да се случи.

Галерия