Маските ще отпаднат от 1-ви април тази година. Снимка Архив Черноморие-бг

Маските ще отпаднат от 1-ви април тази година. Снимка Архив Черноморие-бг

Правителството няма да удължава срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка, която е в сила до 31-ви март. Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.

Извънредната обстановка бе въведена, след като приключи двумесечното извънредно положение в страната, което бе наложено с решение на правителството на 13-ти март 2020 година. Оттогава извънредната обстановка бе удължавана периодично. 

Считано от 1-ви април отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;  забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на заплатите на лекарите и медицинските сестри, независимо от обявена епидемична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1-.ви април. Целта е  по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването,  гарантирането на адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и предвиждането на  възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.