Дончо Атанасов обеща проблемът да бъде решен в кратки срокове

Дончо Атанасов обеща проблемът да бъде решен в кратки срокове

Ще има два входа и два изхода за Ахелой. Това обеща Дончо Атанасов председател на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" на среща с жители на морския град. Повод за нея стана протест на ахелойци, че е затруднено влизането в града, след като бе пуснат 9-километровия участък от разширението между Поморие и Слънчев бряг.

На среща с местните бяха обсъдени проблемите, свързани с движението и влизането в Ахелой. 700 метра е маршрутът, който изминават автобусите до настоящата спирка на улица "Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстоянието се изминава за около 3-4 минути. Автобусите, идващи от Слънчев бряг и продължаващи за Бургас ще влизат по улица "Цар Симеон", ще преминават по улиците "Рила", "Черно море", "Струга" и след това отново по улица "Цар  Симеон" ще достигат до настоящата спирка. По този начин не се прави опасен ляв завой, каквито твърдения има.

На срещата бе обсъдена възможността за изграждането на допълнителна връзка за влизане в Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на път I-9 с пътя за Равда и по общински пътища. Дължината й е около 480 м.

От днес започват геодезическите заснемания и през следващата седмица се предвижда да стартират и строителните работи, които ще бъдат изпълнени съвместно с община Несебър. Разгледани са различни варианти и е избран възможно най-оптималният вариант за влизане от Слънчев бряг към Бургас.

С изграждането на тази връзка Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканската пътна мрежа, каквито нямат и областният център Бургас, както и всички други населени места по Южното Черноморие. Връзката на пътуващите от Слънчев бряг към Ахелой с първокласния път се осъществява посредством новото кръгово кръстовище на път I-9 Слънчев бряг - Бургас и третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой. Кръстовището е на около 300 метра от града. За пътуващите от Ахелой към Слънчев бряг има две възможности чрез новото кръгово кръстовище или чрез десен завой преди връзката за Равда.

С изграждането на обходния път и въвеждането му в експлоатация, преди началото на активния туристически сезон, се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг – Бургас и се повишава безопасността на движение.

Галерия