Така изглежда картата на страната за следващите дни. Графика НИХМ

Така изглежда картата на страната за следващите дни. Графика НИХМ

В четвъртък от юг-югозапад ще започнат валежи и до вечерта ще обхванат по-голямата част от страната - в Западна и Централна България ще вали предимно сняг, на изток - дъжд, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

В Рило-Родопската област ще има значителни количества, ще се натрупва снежна покривка, а в Източните Родопи са възможни поледици. От изток-североизточен вятърът ще започне да се обръща от запад-северозапад, слаб и умерен.

В петък ще вали в цялата страна - и дъжд, и сняг, а на места в Източните Родопи и Североизточна България сумарните количества ще са значителни. Остават и условията за поледици. Вятърът ще е до умерен, предимно от северната четвърт.

В събота сняг ще вали на много места в Северна България, в западните райони покрай Дунав - дъжд и сняг, а в Югоизточна България - дъжд. В югозападната част от страната слаб сняг ще превали само в планините; ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът от северозапад ще се усили.

В неделя в Дунавската равнина ще остане ветровито. Облачността ще е променлива, над Северна България по-често значителна, ще превалява слаб сняг.

В понеделник вятърът временно ще отслабне, във вторник отново ще бъде от северозапад, до умерен. През първия ден вероятността за валежи е малка, облачността ще се разкъса и намалее, във вторник отново ще се увеличи и на места, главно в планините, ще бъде с валежи от сняг. Ще се понижат минималните температури, в цялата страна ще са под нулата, на отделни места до минус 9° - минус 7°, максималните ще се задържат предимно между 0° и 5°, във вторник - с 1-2 градуса по-високи.