От днес 40-дневен пост до Рождество Христово и други, които се смятат за постни храни.

 

В последните години сериозно се дебатира и около това дали по време на поста може да се яде мед или не. Според едни медът е позволен през този период, според други - не е, защото се произвежда от пчелата.

Спазващите традицията ядат риба на Никулден - 6 декември.

Постът не е задължителен за бременни жени, болни и възрастни. Ако сте решили да постите, консултирайте се с лекар, защото може да се окаже, че здравословното ви състояние не позволява да го правите.

40-дневните пости не са само хранителен, а най-вече духовен пост. Според Православната църква "постенето не е самоцел, а смирение на плътта и очистване на греховете". Ако правите хранителен без духовен пост, това вече не е пост, а диета. Основната цел на поста е като се потискат страстите и желанията човек да възстанови нарушената хармония в душата си.

Ако сте решили да се пречистите, посъветвайте се със свещеник как да стане това. От апостолско време църквата е наредила светото тайнство - изповед и причестяването да се предшестват и съпътстват от т.нар. говеене.

По време на поста са забранени венчавките до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари). Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.