Агатополският епископ Иеротей от 20 години богослужи в Сливенска епархия

Агатополският епископ Иеротей от 20 години богослужи в Сливенска епархия

От "Организация за закрила на българските граждани" (ОЗБГ) са изпратили писмо до Светия синод в подкрепа на Агатополския епископ Иеротей като кандидат за Сливенски митрополит. Писмото е изпратено в навечерието на заседанието на Синода, насрочено за 12-ти и 13-ти март. До тук се стигна, след като Светият синод касира избора за Сливенски митрополит, който се проведе на 18-ти февруари в канцеларията на Сливенската митрополия. На него в два тура бяха определени двама от 10-те, включени в списъка с достоизбираеми епископи, изготвен от Синода. На първия тур най-много гласове получи Агатополски еписко Иеротей - 26 при необходими 22, на втория тур епархийските избиратели дадоха подкрепата си за Константийски епископ Михаил, който получи 22 гласа. В навечерието на каноничния избор от митрополитите в Светия синод, който трябваше да се проведе на 25-ти февруари, те касираха избора на базата на една жалба и един доклад и приеха нова Синодална наредба за избор на митрополити в бъдеще.

Двете решение на Синода са против Устава на Българската православна църква, който е приет на Църковно - народен събор през 2008 година. В резултат на тях епархийски избиратели, свещеници и миряни се обявиха против решенията. В продължение на две седмици те изпращаха протестни писма и жалби до Светия синод, за да изразят своето мнение, а именно отмяна на решенията, взети на 24-ти  февруари и продължаване на избора оттам, откъдето е спрял.

Един по един митрополитите излизаха с обръщение, за да заяват оттеглянето на подкрепата си за Синодалната наредба.

Как се пропука подкрепата за Синодалната наредба?

Последен, засега, със становище излезе Пловдивския митрополит Николай, който обяви:

"Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „за“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.

В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.".

Остава на практика да се види дали така ще се случи утре, 12-ти март. В тази връзка е и писмото на ОЗБГ за подкрепа на Агатополски епископ Иеротей. Публикуваме целия текст на ОЗБГ:

"В светлината на предстоящите избори за митрополит на Сливенската епархия, искаме да изразим нашата непоколебима подкрепа за Агатополски епископ Йеротей. В моменти на промяна и предизвикателства е важно да стоим твърдо зад божи служител, който не само въплъщава, но и се бори за християнските ценности, които ни обединяват. Считаме, че неговото водачество е това, от което Сливенската епархия се нуждае, за да има бъдеще, изградено на принципите на честност, прозрачност и непоклатима вяра.

Агатополски епископ Йеротей не е просто кандидат за митрополит, той е символ, той е доказал своето неотклонно посвещаване на църковните идеали, поставяйки във фокуса и борбата против намесата на мафията и помощниците й в Църквата. Неговата неуморна работа и отдаденост го правят не само подходящ, но и необходим митрополит за Сливенската епархия.

Вярваме и че под негово ръководство Сливенската епархия ще просперира, основана на взаимно уважение и искрена вяра. Нека изборът за митрополит бъде проведен със законност и морал, отразявайки истинските ценности и устреми на всеки един от кандидатите.

Подкрепяме Агатополски епископ Йеротей и му пожелаваме успех в предстоящата битка с вярата, че като митрополит на Сливенската епархия тя ще се развива и процъфтява в духа на истинска християнска общност.

С уважение,

"Организация за закрила на българските граждани" (ОЗБГ)