Вековните дървета са гордост за парка

Вековните дървета са гордост за парка

Осем вековни дървета да бъдат обявени за защитени. Това предлагат от природен парк "Странджа". Дърветата са монументални екземпляри от странджански дъб от карстовата и лонгозната форма с размери над 150 см по диаметър (или над 450 см обиколка на ствола) в горите на горските стопанства в  Звездец, Малто Търново и Държавно ловно стопанство - Граматиково. Предложението е направено от дирекцията на природен парк "Странджа" до Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, като е подготвено от д-р инж.Дико Патронов,  главен специалист в  Дирекцията.

На територията на природния парк лъжникът участва с множество вековни дървета на карстов терен и по поречията на реките. Те представляват източник на автохтонен генетичен материал за запазване на странджанския дъб и събиране на семена за извършваните залесявания в дъбовите гори. Това изисква най-представителните от тях да бъдат поставени и под защита на Закона. Досега на територията на Странджа има защитено едно вековно дърво от лъжник в горите на ДГС - Звездец и една защитена местност "Батака" за запазване на местообитанието му.

Странджанският дъб е представител на понтийско-евксинската флора  с единствено разпространение за територията на България – в Странджа. Този вид е включен в Закона за биологичното разнообразие като рядък, реликтен вид, разпространен в Мала Азия и Кавказ. Описан е за първи път преди 160 години от ботаници на Никитската ботаническа градина – Русия и носи името на нейния директор – Л.Хартвис. Първото сведение за лъжника в странджанската флора е направил проф. Борис Стефанов през 1923 година, сочейки че се среща единично или на малки групи.

Странджанският дъб носи народното наименование лъжник поради неговата прилика с други наши дъбове – по листата прилича на източния горун, по кората – на цера, по жълъдите – на летния дъб. Счита се че е древен вид и родоначалник на останалите наши дъбове.

Предложени са за обявяване в категорията "Защитено вековно дърво" осем монументални лъжника в местностите "Разклон за село Младежко" и "Спирка Бяла вода" в ДГС - Звездец; местността "Ябълките", местността "Устие на река Черногорска", местността "Доброво" и местността "Езерото" в ДГС -Малко Търново; и местността "Малката котвина" – в ДЛС - Граматиково.

Галерия