Вила Ротшилд е построена през 1887 г. Снимки Авторът

Вила Ротшилд е построена през 1887 г. Снимки Авторът

Туристическият ми еднодневен маршрут от вила "Ротшилд" до замъка Фалкенщайн бе едно голямо и неповторима предизвикателство. Бе планирано в началото на месец април да посетя тези две забележителности на Федерална Република Германия. Не очаквах че това ще бъде един вълнуващ туристически поход, свързан с толкова красиви емоции и незабравими истории. Отправната точка бе сакралния Кьонингщайн, в превод от немски  кралски камък. Селище населено с едни от най-богатите германците и други личности от целия свят. Компасът ни бе да се качим до средновековната кула.

Фалкенщай т.е. възвишението таунус Фалкенщай. Бързам да подчертаят с дебела черта - Фалкенщайн, а не английския Франкенщайн, описан от Мери Шери в нейния роман - "Новият Прометей" от 1818 г. В него тя разказва историята на младия учен Виктор Франкенщайн. Спирам до тук...

Пътят към кулата Фалкенщайн поема от вила "Ротшилд", сгушена в голям, добре поддържан парк. Величествената сграда, построена през 1887 г. и сега е едно истинско бижу на архитектурата. Тук през годините виден гост е бил император Вилхелм Втори. През 1955 г. внукът Рудолф фон Ротшилд продава вилата на кметството на Кьонингщайн.

Сега тя е хотел, както и място за обществени, културни и политически събития. Ето това е връзката на банкерите, световно-известна еврейска фамилия, която е от Франкфурт на Майн. Основоположник на династията е Майер Ротшилд, 1744 - 1812 г. Основава банката във Франкфурт на Майн, а неговите петима сина - банки в Европа. И досега банковата фамилия Ротшилд продължава да управлява и има огромно влияние върху финансовата и политическа обстановка в света.

Галерия