Мощите на светеца били върнати на 27-ми януари 438 г. от Комана в Цариград

Мощите на светеца били върнати на 27-ми януари 438 г. от Комана в Цариград

Православната църква отбелязва днес пренасяне мощите на свети Йоан Златоуст.

Паметта на най-великия проповедник измежду най-великите отци и учители на християнската Църква свети Йоан Златоуст се празнува на 13-ти ноември - деня на неговата заточеническа кончина в град Комана Понтийска.

На днешния ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27-ми януари 438 г. от Комана в Цариград и полагането им в църквата "Свети Апостоли", където била погребана и причинителката на неговите страдания, императрица Евдоксия, съпруга на източния император Аркадий. Босфорът почернял от лодките на посрещачите, както било и при връщането на светителя от първото заточение. Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия се молели пред гробницата на свети Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители. През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и сега почиват в катедралата "Свети Петър".

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев); източник: http://www.pravoslavieto.com