Близки на загиналите се очаква да пристигнат за възпоменателната церемония. Снимка Архив Черноморие-бг

Близки на загиналите се очаква да пристигнат за възпоменателната церемония. Снимка Архив Черноморие-бг

С тържествена церемония днес ще бъде отбелязана седмата година от атентата на паркинга на "Летище Бургас", който отне живота на петима израелски граждани и на българския шофьор на автобуса.

Церемонията в памет на жертвите на терористичния акт ще започне в 17.00 часа пред паметника, който бе издигнат на мястото на трагедията.

На 18-и юли 2012 година бомба избухна в багажника на автобуса, в който минути по-рано са се качили туристите, кацнали с полет от Тел Авив. Бомбата е била задействата в момента, когато летовниците са били в автобуса в готовност да отпътуват за Слънчев бряг, където трябваше да прекарат отпуската си. При нападението загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата, ранени бяха 38 души.
На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат беше внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.
Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество.