Стоян Цанев си отиде от този свят на 5-ти февруари 2019 г. Снимка Архив Черноморие-бг

Стоян Цанев си отиде от този свят на 5-ти февруари 2019 г. Снимка Архив Черноморие-бг

Една година от смъртта на художника Стоян Цанев ще бъде отбелезяна с ретроспективна изложба. Той си отиде от този свят на 5-ти февруари 2019 година. Негови творби е бъдат подредени на двата етажа в художествена галерия "Петко Задгорски", а изложбата ще бъде открита на 11-ти февруари. В експозицията ще бъдат включени живописни платна, както и графика от фонда на галерия "Петко Задгорски" и творби, предоставени от наследниците му.

Стоян Цанев е завършил Академия за изящни изкуства във Варшава, при  проф. Анджей Руджински. За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия:  Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев. Получава награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата - Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис - "Захарий Зограф".

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия;  художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.