Отборът на гимназията се състоеше от петима състезатели и успя да впечатли жури и публика. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Отборът на гимназията се състоеше от петима състезатели и успя да впечатли жури и публика. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Отборът на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златараво" спечели бронзов медал на провелия се във Варна кулинарен празник със състезателен елемент. Той се организира за 11-ти път, по традиция в навечерието на Никулден (6-ти декември), от Варненската туристическа камара.

В конкурса се включват  индивидуални участници и отбори на учебни заведения, хотелски комплекси и елитни ресторанти, читалищни колективи. Те демонстрират професионалните си кулинарни умения и таланти, като се представят със свои оригинални ястия и специалитети, които гостите и жителите на Варна могат да споделят със своите семейства, близки и приятели. Така събитието се превръща в среща на представителите на бизнеса с обучаваните кадри – бъдещи готвачи.

Темата на кулинарния фестивал тази година бе "Никулденска трапеза". Отборът на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" се включи във фестивала съгласно регламента с : 

- предястие - салата от водорасли, свежи зеленчуци и морски дарове в комбинация с тарама хайвер, подплатен със спирулина;

- основно ястие - зелеви сарми с риба;

- десерт - шоколадови бонбони с фурми и карамелизирани миди.

Във фестивала гимназията участва отборно с екип от пет души и впечатли журито със своето предястие, за което бе удостоена с почетното трето място в конкурсната надпревара.

Продажбата на изложените кулинарни продукти бе с благотворителна цел и събраните средства организаторите даряват на Дом за стари хора "Гергана" във Варна.

Освен със своя състезателен дух и благотворителна мисия, кулинарният базар  беше съпроводен с фолклорна и анимационна програма, което го превръща в хубав и очакван празник за град Варна.

Галерия