Руси Куртлаков е и собственик на първата частна галерия Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Руси Куртлаков е и собственик на първата частна галерия Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Картина на Руси Куртлаков, подадена за участие в тазгодишното издание на Националната изложба - биенале "Приятели на морето" е била отхвърлена от журито, заради личен конфликт, научи "Черноморие". Авторът, който  и един от изтъкнатите меценати в Бургас е подал за участие своя творба. На нея той е изобразил остров Капри и полет на гларус. Забележката, заради която и картината му не е била допусната до изложбата е начина, по който Руси Куртлаков е нарисувал гларуса. Това е първият случай в дългогодишната история на биеналето, което е създадено през 1968 година и възстановено след неговото прекъсване през 2004 година, когато картина на Куртлаков не е била селектирана за изложбата.

Журито, което оценяваше творбите тази година бе в състав: проф. Десислава Минчева - НХА София - председател и членове доц. Георги Минчев - преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Румен Нечев - художник, Пловдив, Георги Динев - директор на БХГ "Петко Задгорски", Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас, Георги Петков - художник, Бургас, Иво Бистрички, Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас.

"Изненадам съм от случилото се. Досега не съм пропускал изложба. Но съм огорчен най-вече от поведението и коментарите на Георги Динев по отношение на картината ми. Защото това, което се случи е на лична основа. Не може един директор на галерия да налага мнението си и да дава оценки кое е изкуство и кое не е, защото само неговият вкус не е миродавен", коментира случилото се пред "Черноморие" Руси Куртлаков. Той е огорчен и от факта, че хора на които през годините е помагал, в това число и на Георги Динев (не само по времето, когато беше председател на Дружеството на художниците б.а.) дават оценки и се изказват некоректно.

По времето, когато Динев беше председател на Дружеството на художниците в Бургас дългът към Областна управа за наема на залата на улица "Александровска", не само не беше погасен, но и се увеличи. Задълженията бяха покрити тази година благодарение на действията на настоящия председател на Дружеството - Добрин Вътев.

Руси Куртлаков е един от хората в този град, които са помагали със значителни финансови средства на Дружествотво. Той е и сред меценатите, които правят откупки и притежава една от най-големите и ценни частни колекции, не само в Бургас, но и в страната.