Разкопките за този сезон приключиха успешно за екипа. Снимки РИМ

Разкопките за този сезон приключиха успешно за екипа. Снимки РИМ

Стена от неизвестна до този момент бойна кула е открита в последните дни на разкопките на средновековния град Русокастро. Тя е дълга 6 м., и вероятно е била правоъгълна по план. Кулата остава недопроучена, понеже е открита буквално в края на разкопките.

През 2023 г. откъм вътрешното лице е разкрита монументална крепостна стена с дебелина от 1 до 3 м., и линейна дължина 52 м. Откъм външното лице са разкрити 20 м. Установени са  два строителни периода – ранновизантийски и средновековен, като през средните векове е имало поне три строителни етапа – в средата на 13, края на 13 и средата на 14 в.

Открити са многобройно количество движими находки, сред които близо 40 монети и един оловен печат с изображение на св. Димитър Солунски. Сред монетите преобладават български на цар Иван Александър, но има и сребърни екземпляри на Ахейското деспотство, сръбски грош, и дори едно торнезе на френски крал, отсечено във френския град Тур. Става въпрос или за крал Луи IX Свети, или за  крал Луи Х Вироглавия. Тази монета е изключително рядкост за Балканския полуостров.

Открити са и много железни предмети, сред които особен интерес представляват накрайниците на стрели.

Галерия