Ректорът на университета проф. Магдалена Миткова (на преден план) произнесе тържествено слово за откриване на академичната година. Снимки Черноморие-бг

Ректорът на университета проф. Магдалена Миткова (на преден план) произнесе тържествено слово за откриване на академичната година. Снимки Черноморие-бг

Откриха академичната учебна година в най-големия университет в Югоизточна България - "Проф. д-р Асен Златаров". Официалната церемония събра на едно място преподаватели, студенти и техните родители. Специални гости на събитието бяха областият управител Мария Нейкова, председателят на Общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова, зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева. Те от своя страна поздравиха ръководството, първокурсниците и останалите студенти, решили да получат висшето си образование в този университет.

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова приветства с "Добре дошли" в семейството на университета първокурсниците. Те им пожела здраве и кураж, за да извървят пътя си до завършването и получаване на бакалавърската, а след това и на магистърската степен. "Скъпи студенти, не пропилявайте нито една възможност. Днес започват вашите единствени и неповторими студентски години, такива, каквито не сте си ги представяли никога. Тук ще срещнете приятели за цял живот, и конкуренти, и вдъхновители, и житейски учители. Тук ще получите първите сериозни житейски уроци и професионални предизвикателства, ще трупате не само знания, но и опит в опазването на баланса между личния и колективния интерес", каза още ректорът на университета проф. Миткова.

Откриването на академичната учебна година винаги е своеобразен празник за висшето образование в Бургас. За да е успешна годината, водосвет извърши отец Захарий. Той благослови ръководството на университета, студентите, техните преподаватели и гости.

В "Проф. Асен Златаров" своето обучение преди броени дни започна и новият випуск на бъдещи лекари. Над 1000 са студентите, които ще се обучават в университета през академичната 2022/2023 година.

40 първокурсници ще се обучават за лекари в Бургас

Галерия