Мъртвите птици са открити на плажа от бургазлийка, която подала сигнал в БФБ

Мъртвите птици са открити на плажа от бургазлийка, която подала сигнал в БФБ

Четири мъртви буревестници са открити на бургаския плаж. Сигналът за това е подаден от Кристина Костова в Българска фондация биоразнообразие.

Птиците са от вида средиземноморски буревестници. По тях не е имало видими следи от рибарски мрежи, корди, мазут и др. външни белези, които категорично да сочат за причините за смъртта. За съжаление птиците са били в доста лошо състояние след три дни на плажа, така че не може да твърди дали са загинали от естествена смърт или причините са свързани с човешка дейност. 

"В последните дни около 24 000 от тези птици гонят пасажите с риба в Бургаския залив и при толкова големи струпвания е естествено да има и жертви сред тях. Разбира се възможно е някои да са загинали от рибарските мрежи в залива, но бройката мъртви птици не е такава, че да предполага нещо по-различно от обичайната смъртност за такава висока численост", каза д-р Петър Янков от природо-защитен център "Пода".

Средиземноморският буревестник (Puffinus yelkouan) е малка птица с размерите на гълъб, разпространен по Средиземноморското крайбрежие. У нас долита понякога в многочислени ята за изхранване през Босфора и често следва пасажите  риба, а понякога, ако са го изпреварили в откриването им – и риболовните кораби. Световно застрашен вид в категорията "Уязвим" (BirdLife International, 2020), а световната популация се оценява на около 33 хил. гнездящи двойки или ок. 100 хил. птици (IUCN, 2018). Основни заплахи за вида са строителството в крайбрежната зона, където са местата му за гнездене, развитието на туризма, хищничество от бозайници и птици. Освен това има данни, че птиците загиват като приулов в рибарски мрежи или парагади.

Галерия