Откриха оловен печат на византийски стратег в Аква калиде

 

Археологическита проучвания на древните терми край Бургас продължиха три месеца под ръководството на н.с. Цоня Дражева, директор на Регионалния исторически музей и д-р Димчо Момчилов - преподавател в Университет "Асен Златаров". Разкопките са финансирани от Община Бургас. По време на проучванията трябваше да бъдат разкрити и реставрирани древните бани, и да бъдат превърнати в национален обект за културен и балнеоложки туризъм.

От откритите извори е известно, че между днешните бургаски квартали Ветрен и Банево цели 13  века процъфтява известния град Акве калиде - Термополис. Той е основан в нач. на ІІ в от римския император Траян върху старо тракийско селище край прочутото антично светилище на Трите нимфи, покровителки на лечебните извори. Тогава започва изграждането  на прочутата императорската баня, която е преустройвана многократно  в следващите векове при римския император Септимий Север, византийския император  Юстиниян І, българския цар Петър и турския султан Сюлейман ІІ. Най-важният резултат от разкритията е, че Минералните бани на Акве калиде- Термополис са едни от най-големите в източната част на Балканите. Освен това те са единствените терми, които оцеляват и след тежките варварски нападения през ІV-VІІв. и продължават да функционират във времето на Второто Българско царство  до началото на ХІІІв.

Общата площ на проучените части от древните бани е около 3,800 кв. м., а достигната максимална  дълбочина  е 6,3м при дъното на античните басейни.

При новите разкопки беше изцяло разкрита централната зала на баните , наричана в античността "калдарий" - място за горещи процедури с минералната вода. Тя  е с обща площ 220 кв. м и има два правоъгълни басейна с размери 3 х 5м, разположени на двете къси страни. Разкрита е  отоплителната система - "хипокаус" от специални глинени тръби по които върви топлия въздух от каналите с гореща вода и отоплява каменните плочи на пода. Античният каптаж на два горещи извора с температура между 53 и 42 градуса е открит на 30 м северозападно и е свързан с  банята със сложна система от колектори и  глинени водопроводи.  Важно откритие е каптажа за студена вода в северната част на банския комплекс с дълбочина 5, 3 м, която се също се използвала за лечебни процедури в т.нар. "фригидариум"  - басейн със хладка вода.

Интересни резултати бяха добити от разкопаването на  8 помещения в източното крило на банския комплекс, където са били разположени вероятно  магазините  и кухненските помещения. Те са свързани с последния етап от функционирането на средновековните бани  между Х и ХІІІ век и опожарени напълно през 1206 г. от латинския император Хенри ІІ, брат на пленения от цар Калоян император Балдуин Фландърски. Тук бяха открити много бронзови монети от Х-ХІІІ в. стъклени и бронзови гривни, свещници и балсамарии с етерични масла за масажи, които използвали посетителите в банята.

Извършените геоложки сондажи и археологически анализи през тази година показаха, че на това място в дълбочината на културните пластове е над 9 м и се откриват находки от ІV-І хил. преди Христа. Това означава, че при следващи проучвания се очаква откриването на по-ранни съоръжения, вероятно свързани с обитаването около минералните извори, използвани от хората и приемани за свещени още от най-дълбока древност.