Паметникът е разположен в градинката до Градската художествена галерия във Варна. Снимки Община Варна

Паметникът е разположен в градинката до Градската художествена галерия във Варна. Снимки Община Варна

Паметник на Махатма Ганди във Варна бе открит днес от кмета Иван Портних и посланика на Индия у нас Нейно Превъзходителство Пуджа Капур. Той е разположен в градинката до Градската художествена галерия, чийто патрон - Борис Георгиев, лично е рисувал портрет на Ганди и съпругата му.  

"Благодаря за дарението на правителството на Индия и на Нейно Превъзходителство Пуджа Капур. Чрез този приятелски жест ние показваме пред света специалната връзка на Варна с Индия и Махатма Ганди - чрез големия творец, роден във Варна, Борис Георгиев", заяви кметът на Варна Иван Портних.

Борис Георгиев се е запознал с Махатма Ганди на кораб и двамата са завързали приятелство. Българинът е единственият художник в света, на който Ганди е разрешил да го нарисува. В словото си Н. Пр. Пуджа Капур заяви, че откриването на паметника във Варна бележи тържественото завършване на честванията в България на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди. По повод събитието бяха получени поздравителни адреси от министъра на външните работи Екатерина Захариева и от Калин Радев, председател на Индийско- българската камара.

Днес тържествената церемония събра много почитатели на великия хуманист, на чийто паметник е изписано едно от посланията му - "Няма път към мира, мирът е пътят".

Галерия