Кметът на община Пехливанкьой Хюсеин Ачъкел (вляво) и кметът на община Средец Иван Жабов прерязаха лентата на обновения участък. Снимки Черноморие-бг

Кметът на община Пехливанкьой Хюсеин Ачъкел (вляво) и кметът на община Средец Иван Жабов прерязаха лентата на обновения участък. Снимки Черноморие-бг

Откриха ремонтирания път от село Голямо Буково до манастира "Св. Петка (Животоприемен източник)". Пътната отсечка е изцяло рехабилитирани по проект "Популяризиране на културния туризъм в Пехливанкьой и Средец", който се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Община Средец е партньор на турската община Пехливанкьой по проекта. Той спечели 100% финансиране по Програмата и е на стойност 453 979.78 евро, от които Община Средец усвои 246 156.87 евро за рехабилитация на пътя до манастира, както и за изграждане на нова пешеходна пътека, успоредна на пътя. По този начин бе създаден и туристически маршрут, който води до аязмото в манастира.

"Хората търсят изцеление там. Това е едно от посещаваните места в нашата община, а манастира е в много добро състояние. След като обновихме пътя, вече идват повече хора, както и организирани групи с туристи. А това създава допълнителни предпоставки за развитието на туризъм в региона", каза кметът на Община Средец Иван Жабов.

Той заедно с кмета на Община Пехливанкьой Хюсеин Ачъкел прерязаха лентата на обновения пътен участък. Церемонията е финална на Община Средец, която вече е приключила своите дейности по съвместния проект.

Преди откриването на рехабилитирания път гостите от турската община, заедно с домакините си, станаха свидетели на пресъздаване на обичая Еньова буля от групата за фолклор в село Момина църква. Гости на празника бяха и кандидатите за народни представители Жечо Станков, Димитър Бойчев, Андрей Рунчев.

Галерия