Президентът Румен Радев (третият отляво надясно) дойде със съпругата си Десислава Радева (вляво до него) за откриването на завода, собственост на д-р Антон Стефов (вдясно). Снимки Бургас без цензура

Президентът Румен Радев (третият отляво надясно) дойде със съпругата си Десислава Радева (вляво до него) за откриването на завода, собственост на д-р Антон Стефов (вдясно). Снимки Бургас без цензура

Със специална церемония откриха завода за бронирани машини, който се намира на 9-ти километър до Бургас. Очаква се той да заработи в началото на 2025 година, след като бъдат получени акт 15 и акт 16, каза собственикът на "International Armored Group" д-р Антон Стефов. Гостите имаха възможност да видят част от бронираните автомобили, които ще се произвеждат в завода по стандартите на НАТО - "Рила 8x8" - бойната машина на пехотата, "Рила 4x4", "Gurdian Extreme", "Ford F350".

"Съвременните конфликти и влошаващата се среда на сигурност показват необходимостта страната ни да разполага със собствени национални мощности за производство на собствени отбранителни продукти, които да  гарантират надеждност в поддръжката и непрекъсната адаптация към нуждите на отбраната", това заяви президентът Румен Радев на церемония по откриването на новата производствена база в Бургас.

"Откриването на завода е от особена важност за българската икономика, националната сигурност, развитието на Бургас и региона", подчерта държавният глава и призова за още по-задълбочено сътрудничеството между държавните институции в лицето на Министерството на отбраната и българската отбранителна индустрия.

Фирмата производител има заводи в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция. В базата в Бургас ще се произвеждат различни видове бронирани автомобили по стандартите на НАТО, дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни мисии, военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. Първоначалната инвестиция се очаква да надхвърли 20 млн. лева, а броят на заетите да достигне над 300 души.

"Нядяваме се да подготвим кадри, защото тук няма такива специалисти. Затова ще дадем ноу-хау, като специалисти от другите заводи ще работят заедно с българи, за да ги научат", каза пред медиите собственикът д-р Антон Стефов. В базата в Бургас ще се сглобяват компонентите за машините. Това ще стане от следващата година.

Първата копка, с която бе дадено началото на изграждането на произведствената база бе на 15-ти март 2023 година.

До мястото вече има довеждаща инфраструктура и път и районът се очертава като новата Индустриална зона на Бургас.

Галерия