Съкровището е било поставено в питос - голям керамичен съд за съхранение на жито

Съкровището е било поставено в питос - голям керамичен съд за съхранение на жито

Голямо съкровище от монети и накити откриха археолози по време на проучванията на късноантичната и средновековна крепост Агатополис. Това съобщи доц. Андрей Аладжов от Националния археологически институт. Той разказа, че находката е намерена във вътрешността на крепостната стена при проучване на османски жилища. Съкровището е било поставено в питос - голям керамичен съд за съхранение на жито. В него имало 854 сребърни и златни монети от средата на осемнадесети век. Те са свързани със султаните Мурад I и Мехмед III.
Находката е била заровена в платнена торбичка и по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата. Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса, каза още доц. Андрей Аладжов. Той коментира, че това е най-голямото като обем и като брой предмети съкровище, намирано по Черноморското крайбрежие. "Лично аз бях изненадан, защото в Османския период тук парите са били в обръщение и не са се
трезорирали. Това, че са закопани такова голямо количество монети, означава, че е имало или някакво голямо нападение или друго подобно събитие", обясни той.

Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: "Историко-археологически проучвания в Черноморска Странджа - 2018 година". Срещата се организира от сдружение "Черноморски Странджа" и нейният председател инж. Петър Кънев за тринадесети пореден път. Тя се провежда под патронажа на областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков.

Преди началото на форума водосвет бе отслужен от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей.

Приветствие към всички присъстващи отправиха инж. Петър Кънев и Станислав Димитров - кмет на Ахтопол. Доц. д-р Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей, разказа за това как е било открито изключително интересното съкровище от нос Калиакра.
Проф. дин Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет говори за изследванията и археологическите проучвания, проведени в
 Патриаршеския манастир "Св. Йоан Предтеча" на остров "Свети Иван". Във форума участваха още проф. д.и.н. Иля Прокопов, Деян Дичев, д-р Калин Димитров, Павел Георгиев и други.

Галерия