dsc_2732

dsc_2732

Откриват ин витро лаболаторията в Бургас

Тя е звено  по асистирана репродукция към Родилно отделение и ще бъде  официално  открита в петък (7 октомври) от д-р Георги Матев – изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас и д-р Кирил Добрев -  зам.-министър на здравеопазването.

Община Бургас оказа основна подкрепа за  изграждане  на лабораторията, като отпусна общо 200 000 лв. за оборудване и ремонтни дейности. Инвестицията ще помогне  на семейства от Бургас и съседните градове.

Освен това чрез фонда за финансово подпомагане на  лица и семейства с репродуктивни проблеми от 2009г. насам общината е подпомогнала над  200 жени за ин витро процедури.  Общата сума за двете години възлиза на 400 000 лева.

Тя  значително ще улесни двойките на които за ин витро досега се налагаше да пътуват 200 километра до Варна, където е най-близката клиника или още по-далеч  до столицата

Консултациите и ин витро процедурите ще се извършват от доц.  Павлета Табакова от София, д-р Георги Николов и нейният  екип. 

Доц. Павлета Табакова  е акушер - гинеколог с повече от 25 години опит в областта на безплодието при човека.  Тя  е един от пионерите при ин витро процедурите в България  още от тяхното възникване.

Лабораторията включва  консултативен кабинет в който се диагностицира причината за безплодието, манипулационна  в която се извършват прегледите, две болнична стаи и ембрионален бокс с най-модерна и съвременна апаратура. Звеното разполага с последно поколение ехографски апарати.

Звеното по асистирана репродукция започна да се изгражда в края на миналата година, като работата по него вече е приключена. Консултациите стават след записан час на телефона на лабораторията: 0876 35 77 33.