Изложбата ще бъде открита тази вечер в бургаската галерия. Снимки Бургас без цензура

Изложбата ще бъде открита тази вечер в бургаската галерия. Снимки Бургас без цензура

Изложба с картини от колекцията на академик Чавдар Славов ще бъде открита тази вечер в бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Академик Славов е световно признат специалист по урология, ценител на изкуството, дарител, почетен гражданин на Кюстендил.

"В културните среди академик Славов се ползва с безспорен авторитет на духовно извисена личност. Любовта му към изкуството вече 40 години го води в неговите изяви на колекционер. Макар че определя себе си само като ценител, той неотклонно следва благородната мисия да популяризира у нас и по света българското изобразително изкуство организирайки изложби, дарявайки на музеи и галерии прекрасен каталог, представящ колекцията му от графични творби, каталог, който по мнението на акад. Светлин Русев „до известна степен се явява като български учебник по графична култура и майсторство", пише Пламена Рачева..

Настоящата експозиция е посветена на изкуството на живописта. В нея са включени 67 картини на именити автори, много от които са представени с най-значимите си постижения. Изложбата показва умението на академик Славов да прониква в същината изкуството, в проблематиката и идеите, които вълнуват художниците.

Галерия