Изложбата е подредена в Археологическата експозиция на РИМ - Бургас. Снимки РИМ - БУргас

Изложбата е подредена в Археологическата експозиция на РИМ - Бургас. Снимки РИМ - БУргас

Изложба със средновековна сграфито керамика ще бъде открита в Нощна на музеите в Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас. Тя е съвместна експозиция с музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие и Созопол. През десетките години на разкопки в древните градове на Западния Понт са открити изключително ценни и красиви образци на сграфито керамика, дело на български и византийски художници. Още от XII в. сграфито керамиката е белег на естетически вкус и показва усета за красота на средновековния човек. Корените на тази специфична техника се крият още в праисторическите времена, но през ранното средновековие тя се развива особено силно в Близкия изток, а оттам е възприета и от Византия и целия Източноправославен свят. Средновековните художници са изобразявали върху съдовете геометрични и растителни мотиви, животни, птици, фантастични животни и мн. др. Постепенно сграфито керамиката започва да се произвежда не само в големите градски центрове, но и в по-малките градове и дори и села. Пищния рисунък и богатството от цветове и до ден днешен оставят без дъх всеки един ценител на изкуството.

В изложбата, организирана от Бургаския музей и Община Бургас, могат да се видят световни паметници като еленът от Балчик, воинът – пантера от Созопол и единственото в света, поне до този момент, изображение на барс – снежен леопард, открито в средновековния град Русокастро.

Изложбата е експонирана в Археологическата експозиция (булевард "Алеко Богориди" №21) и е част от програмата на РИМ - Бургас, с която на 21-ви май ще бъде отбелязан Международния ден на музеите. Тя ще се открие от 18:00 ч. и ще остане в Бургас до 31 октомври.

Галерия