Изложбата с пана е подредена пред сградата на НХК. Снимки БНР

Изложбата с пана е подредена пред сградата на НХК. Снимки БНР

85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев са събрани в изложбата "Пейзаж от спомени", посветена на 90-годишнината от рождението на поета. Тя ще бъде открита днес, вторник, от 17.00 часа пред Дома на НХК в Бургас. Биографичната експозиция е част от кампанията на БНР-Бургас "Не е измислица морето и щастието съществува!", реализирана със съдействието на Община Бургас. На откриването ще прозвучи автентичният глас на поета, запазен в Златния фонд на БНР.

"24 пана събират фрагменти от житейския и творчески път на Христо Фотев. Да се подреди в една изложба нечий живот от море от снимки, стихове и спомени на близки и приятели, е голяма отговорност и изпитание", заявиха от екипа на БНР- Бургас.

Изложбата "среща" с част от най-изявените имена на Бургас - с поетите и писателите Реджеб Кюпчу, Илия Буржев, Янаки Петров, Роза Боянова, Керана Ангелова, с художниците Георги Баев, Виолета Масларова, Стоян Цанев, Стоян Забунов и с Петьо Пандира, олицетворение на бохемския дух на морския град. Специален акцент са паната, посветени на приятелството на Христо Фотев с Петя Дубарова и Недялко Йорданов. Експозицията показва и драматурга Христо Фотев.

Черно-белите кадри връщат в неповторимата атмосфера на Бургас от миналия век. Тя се допълва от канцеларията на Дружеството на писателите на улица "Милин камък" №1, сладкарница "Малина", ДТ "Адриана Будевска", остров "Света Анастасия", къщата на Фотев в Равадиново.

Изложбата показва, както местата и лицата на Фотевия Бургас, така е и възможност бургазлии и гостите на града отново да прочетат най-известните стихотворения на поета - "Колко си хубава!...", "Измислица ли е морето?", "Морето само живите обича…", "Тоя влак за Бургас…"„ "Пристанище", "България" и други.

Галерия