Откриват паметник на съветски подводничари в Созопол

Забравеният през последните 20 години паметник, пространството около който бе обрасло и занемарено от три години е място, където гражданите на Созопол поднасят венци и цветя в памет на загиналите руски войни и в чест на 9 май - Денят на победата и Ден на Европа. За последните няколко месеца пространството около паметника придоби нов вид. Мястото бе почистено и засадено с цветя и брезички, поставени са нови пейки, чешмичката е поправена и обновена, а  на пет гранитни плочи са изписани имената на всичките 237 съветски подводничари от пет подводници, загинали по българските брегове на Черно море по време на Втората Световна война.

Паметникът е  посветен на загиналите съветски подводничари Виолет Ламрентиевич Душин и Фрол Димитрович Терехов,чийто тела морето изхвърля на созополския бряг през ноември 1941 г. Предполага се, че руската подводница "Щ 211" е попаднала на мина в района на нос Калиакра и е напълно унищожена. Созополски рибари намират телата на загиналите моряци. На същото място созополчани издигат паметник от гранит, автор на който е арх. Альоша Кафеджийски, а официалното му откриване е било на 02.11.1969 г.

През годините е извършена сериозна издирвателска работа и е направен кът на двамата съветски подводничари със снимков материал и веществени материали, предоставени от военния музей в Севастопол. Навремето е имало и две улици в Стария град, кръстени на имената на загиналите моряци.В началото на 90-те години на миналия век паметникът е занемарен и е обект на кражби.

Обновеният и облагоустроен паметник е част от историческата памет на Созопол,чиято история е наситена със събития свързани със Русия.