Академията се помещава на втория етаж на Магазия 1. Снимка Архив Черноморие-Бг

Академията се помещава на втория етаж на Магазия 1. Снимка Архив Черноморие-Бг

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас ще открие учебната година на 3-ти октомври. Това е първото висше учебно заведение, което отваря врати в Бургас след откриването на Бургаския свободен университет през 1991 година.
Церемонията ще започне в 17:00 часа с музикално изпълнение на възпитаници от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров". Водосвет за здраве и благополучие на новия филиал, неговите преподаватели и възпитаници ще отслужат представители на бургаското православно духовенство.
Приветствие към първокурсниците ще отправят ректорът на Академията проф. Николай Драчев, кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на филиала на НХА в Бургас проф. Георги Янков. По време на откриването на учебната година първокурсниците ще получат своите студентски книжки.
Преподавателите в бургаския филиал на Националната художествена академия ще представят обща изложба със свои творби. Тя ще бъде открита в залите на Магазия 1 непосредствено след официалната церемония по откриването на учебната година.
Повече от 40 студенти ще се обучават по специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия". В учебните програми на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите "Рисуване" и "Изкуствознание".
Лекционните зали и ателиетата, в които ще се обучават студентите от филиала на НХА в Бургас, се намират в обновената сграда на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище. Община Бургас със собствени средства направи реконструкция и преустройство на учебните стаи, за да отговарят на необходимите изисквания.
Разположението на филиала и близостта му до морето създава условия за прекрасна творческа атмосфера, която ще помага на студентите да развиват артистичните си способности.

Проф. Янков оглави филиала на Академията в Бургас