Проектът на Радостин Дамасков не беше одобрен. Снимка Архив Черноморие-Бг

Проектът на Радостин Дамасков не беше одобрен. Снимка Архив Черноморие-Бг

Изработването на паметник на благодетеля на Бургас - Александър Георгиев Коджакафалията се отлага за пореден път. Причината е, че няма избран изпълнител в конкурса, обявен от Община Бургас. В процедурата "Открит конкурс за идеен проект на паметник на Александър Георгиев Коджакафалията от траен материал - бронз, камък, смесена техника" участва само Радостин Дамасков. Жури в състав - председател - Петър Парушев (началник отдел "Култура" в община Бургас б.а.) и членове - Анелия Ангелова - юристконсулт в дирекция "Обществени поръчки" в община Бургас, Ненчо Русев - представител на Управителния съвет на Дружеството на художниците в Бургас, архитект Венета Иванова - община Бургас, Николай Дубаров - главен експерт, художник в община Бургас отхвърли представения проект за паметник. Мотивите на журито може да се прочетат тук. В резултат на решението зам.-кметът по култура в общината Йорданка Ананиева прекратява процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет "Открит конкурс за идеен проект на паметник на Александър Георгиев Коджакафалията от траен материал - бронз, камък, смесена техника".

Сагата с паметника на Коджакафалията е от няколко години. Първоначално щеше да има два паметника - единият - възстановеният надгробен паметник на благодетеля на Бургас, а другият - скулптурен монумент. Те трябва да бъдат разположени в радиус по-малък от километър един от друг. Първият ще бъде поставен на метри от мястото, където е бил надгробният му паметник - до помощното училище "Отец Паисий". В началото на миналия век там са се намирали тогавашните християнски гробища, близо до църквата "Свети Иван Рилски". Средствата за този паметник в размер на 50 000 лева бяха заложени в бюджета на Община Бургас.

Идеята за възстановяване на стария паметник на Коджакафалията е на Инициативен комитет с председател Николай Кожев. Надгробният паметник е изработен от скъп мрамор и гранит, оградата около него е по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани. Сумата за това е оставена от Александър Георгиев. Той предвидил в завещанието си средствата, не само за погребението си, но и за паметника, така че да не ощети никого. Паметникът е бил с мраморния християнски кръст, с луксозната ажурена ограда около гроба. През 1950 година обаче паметникът е осквернен. По-старите бургазлии помнят, че старата основа на надгробния паметник на благодетеля на Бургас е използвана за поставяне на бюста на Георги Димитров в двора на Механотехникума. След промените бюстът е свален, а основата се търкаля отзад. Възстановеният паметник ще бъде поставен в градинката до новата централна спирка пред БСУ.

Успоредно с идеята за възстановяване на първия паметник, беше лансирана идеята и за изработване на друг. Автор на проекта е Радостин Дамасков. Неговото предложение бе одобрено на сесия на Общинския съвет в Бургас преди няколко години. Средствата за този паметник ще бъдат набирани чрез дарения. Когато бъде готов, той трябва да бъде монтиран до сградата на бившия бургаски интернат "Александър Георгиев - Коджакафалията".

В началото на кампанията за набиране на средства бе обявено, че ще са нужни 70 000 лева. Зад идеята, която е била подкрепена от НФСБ, застана тогава Инициативен комитет, в който влизат Руслан Карагьозов - композитор, Илиана Гъбева - музикант, Кукленият театър, Асоциацията на писателите и други. Целта на Комитета бе да събере средствата, за да бъде реализиран проектът на художника Радостин Дамасков. Той е представен на обществено обсъждане, след това е разгледан на Експертен съвет в Община Бургас и е одобрен и от Министерството на културата. "Има всички необходими документи за това. Предстои само да бъде събрана нужната сума", обясни тогава Руслан Карагьозов. Зад Комитета със своите подписи застават 15 000 бургазлии.
Съгласно проектът на Дамасков, скулптурата на Коджакафалията трябва да бъде висока 5 метра и изработена от бронз и гранит. По проект в едната ръка ще трябва да бъде изработен макет на църквата "Св. св. Кирил и Методий", за чийто градеж Коджакафалията е дал средства, а в основата ще има плочи с текстове от завещанието на благодетеля на града. До скулптурата ще има изградена чешма, както и пейка във формата на легло, под която ще бъдат подредени калдъръмени плочи под стъкло.

Нужните за изграждането на паметника средства обаче така и не бяха събрани.

Конкурсът, който Общината обяви за изграждане на реплика на надгробния паметник на Коджакафалията през 2016 година беше прекратен, заради "липса на единомислие и съгласие относно проекта за възстановяване на паметника".

Сагата с паметниците бе прекратена на 27-ми март тази година, когато Общинският съвет реши да има два монумента. Конкурсът за изработване на паметника, който Общината обяви е в резултат на това решение на ОбС. На него се яви само Радостин Дамасков, но проектът му бе отхвърлен. След прекратяване на процедурата със сигурност ще последва обявяване на нова. Какъв ще е резултатът от нея обаче само времето ще покаже.

Александър Георгиев - Коджакафалията е роден в 1830 г. в село Дюлгерия (сега село Зидарово), Бургаска околия. Останал сираче на 5 години. 18-годишен се преселва в Бургас и с братовчед си Янчо наемат дюкян, където сега е Икономическият техникум, близо до пристанището.
За 50 години труд спечелва над 1000 декара земя, 7 магазина, много къщи, ханове и други и се реализира, като голям търговец и далновиден благодетел. След смъртта си остава имотите си на Бургас.

 

Край на сагата с паметника на Коджакафалията, ще има два монумента