Александър Габровски спечели първо място в категория Поезия на конкурса на името на Петя Дубарова

Александър Габровски спечели първо място в категория Поезия на конкурса на името на Петя Дубарова

Александър Габровски, който ще бъде част от програмата на тазгодишното издание на най-цветния фестивал – "Варна Лит", стана носител на голямата награда от националния летуратурен конкурс "Петя Дубарова" в 24-то издание на конкурса.

Той получи плакета на Ненчо Русев "Пролет" и първо място в категория "Поезия", като посвети наградата на поета и критик Владимир Трендафилов.

Това е петото му участие в конкурса, а творческият му път преминава и през двата ученически конкурса на "Варна Лит" 2018 и 2019 г., където отново печели наградата на журито.

През 2021 г. възпитаникът на Първа езикова гимназия във Варна ще бъде участник в четвъртото издание на фестивала "Варна Лит". На 3 юни от 16:00 ч. на Лятна сцена на Държавен Куклен театър ще се проведе представянето на "И скакалците сънуват", а разговорът с младия поет ще води друг участник във фестивала и редактор на книгата – писателят Георги Господинов, който наскоро спечели голямата награда за Роман на годината на Национален фонд "13 века България".

Екипът на "Варна Лит" е горд с постиженията на своя най-млад гост-автор и му благодари, че с личния си пример придава пълен смисъл на мотото на "Варна Лит" 2021 - "Герои сега".

Александър Габровски е роден във Варна през 2002 г. Пише от 10-годишен и членува в литературен клуб "Касталия". Печелил е редица национални литературни конкурси за ученици, като най-скъпи за него са първите му награди от конкурса "Петя Дубарова" (2017, 2020), специалните награди "Стоян Михайловски" (2018, 2019) и наградите от конкурса "Морето, морето, морето…" Автор е на ранната стихосбирка "Истории от други светове" (2018). През 2018/2019 г. печели национална стипендия "С усилия към звездите" към фондация "Културни перспективи". Там негов ментор е Георги Господинов, с когото работи над последната си стихосбирка.

"Варна Лит" се провежда с подкрепата на Общински фонд "Култура" на Община Варна.

Галерия