Драматизацията е на Александър Секулов, режисьор е Диана Добрева, а сценографията е на Мира Каланова

Драматизацията е на Александър Секулов, режисьор е Диана Добрева, а сценографията е на Мира Каланова

Отличената с три награди "Аскер" и една награда "Икар" постановка "Коприна" на Драматичен театър Пловдив ще бъде играна премиерно в рамките на бургаското издание на "Порт Прим Арт Фест". Представлението е планирано за 6-ти октомври, петък, в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК в морския град. Началото е от 19.30 часа.

Постановката по романа на Алесандро Барико ще предложи на публиката ексклузивно преживяване, смес от великолепен сюжет, изключителна сценография и разкошни костюми, видео дизайн и музика, наред с превъзходна актьорска игра. Бургас е третият град след Пловдив и София, с премиера на пиесата.

"Коприна" е първата българска постановка, включена в официалната селекция на най-голямото театрално събитие в света – Театралната олимпиада, която тази годна се проведе в Унгария. Достойнствата на творбата на ДТ Пловдив доказват и многобройните награди, с които е отличена, сред които три "Аскеер"-а, един "Икар" и награда "Пловдив" 2022 в раздел "Театър" за екипа на спектакъла.

Драматизацията е на Александър Секулов, режисьор е Диана Добрева, а сценографията е на Мира Каланова. Разкошните костюми са създадени от Марина Райчинова, зад впечатляващия видео дизайн стои Петков Танчев, музиката е на Петя Диманова, а саунд дизайнът на Явор Карагитлиев. Фотограф на постановката е Георги Вачев, а елегантният графичен дизайн на плаката е на Станислава Стойчева и Явор Димитров.

На сцената публиката ще види цяла плеяда актьори: Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Патриция Пъндева, Мария Сотирова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Боряна Маноилова, Боряна Братоева, Радина Думанян, Симеон Алексиев, Троян Гогов, Константин Еленков, Тодор Дърлянов, Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Ивайло Христов, Стоян Сърданов.

Сюжетът проследява ефирна и нежна като коприната мечта, един несбъднат копнеж, на един мъж към една жена. Френският търговец на копринени буби Ерве Жонкур поема към далечната и загадъчна Япония, за да закупи бубено семе. Там среща мистериозна жена, безименно момиче, с което ги свързват единствено жестове, погледи, неизказани с думи влечение и желание. Година след година, той очаква пътуването си до страната на изгряващото слънце и срещите им. У дома, пък, го чака и посреща съпругата Елен.

Каква е цената на обичта и колко велик и смирен едновременно може да бъде обичащият? А дали любовта не е крайната цел на човешкото пътуване през живота? Открийте отговорите сами, от една вълнуваща постановка, в която всеки звук, жест, детайл от разкошен костюм, видео, декор дават своя принос към общата картина на една изящна като коприната история за човека на път към себе си и осъзнаването на великата обич, която понякога привидно макар с познати измерения, крие необятна сила – и е достатъчно да се вгледаш добре, за да я откриеш.

Билетите са в продажба на каса "Часовника".

Шестото издание на фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" се организира от гранд хотел и СПА "Приморец".

Галерия